FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Applen vahvuus on Nokian heikkous, mutta ...

 • Nokia kännykkämallit 2007-2010, HS kuukausiliite 10/10
  Nokia kännykkämallit 2007-2010, HS kuukausiliite 10/10

Jos unohdetaan Nokian organisatoriset ongelmat, Nokian teknologian heikkoudet ovat juuri ne, mitkä ovat Applen vahvuudet. Oheinen Hesarin kuukausiliitteen 10/10 kuva Nokian kännykkävalikoimasta 2007-2010 osoittaa tuon karmealla tavalla. Kuva kertoo myös mihin Nokia tuhlaa vuosittain 6 miljardin t&k-rahansa...

Viime vuonna Nokian valikoimassa oli yli 50 kännykkämallia. Apple vastaavassa kuvassa olisi jokaista vuotta kohden 1 kännykkä eikä siinä kaikki. Vanhoihin iPhone 3 -malleihin on voinut ladata tämän vuoden mallin softan, siltä osin kuin hw on sallinut. 

Eikä tuossa kaikki. Applen jokaisen laitteen softa sopii hw rajoituksin muihin laitteisiin ja kaikilla on sama kehitysympäristö !!!

Mutta ...

Android kehitysympäristö ja platformi ajavat tulevaisuudessa avoimuutensa vuoksi iphonen ohi. Lisäksi Adroid-platformissa on useita merkittäviä ominaisuuksia, jotka iPhonen platformilta puuttuu. Edellytyksenä tietysti, että Android-sovellusta markkinapaikka on Applen veroinen.

Käyttöjärjestelmä sellaisenaan ei ole ratkaiseva tekijä. IPhonen ydin Unix-pohjainen, Androidilla on Linux-ydin.

Ne jotka asiasta jotain ymmärtävät, että Android on kehittäjille tulevaisuuden valinta, mutta iPhoneakaan ei kannata unohtaa. Nokia tuskin saada organisaatiohässäkässään kehitysympäristöään riittävään kuntoon lähivuosina.

 

PS:

Ollila muistuttaa muistelmissaan Vanjoen johtaneen Nokiassa juuri sitä yksikköä, jonka olisi pitänyt kehittää vastaus iPhonelle. - Hän oli vastannut uudesta MeeGo-projektista, johon oli palkattu lähes 2 000 ihmistä. Kuitenkin Google toteutti Android-ohjelmistonsa 400 - 500 työntekijällä." 

   

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  1Suosittele

  Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

  NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

  K Veikko

  Ensimmäinen askel tuhon tiellä on poliittisen ohjauksen salliminen yrityksen tuotekehitykselle. Suomessa tähän ansaan on helppo langeta, koska yrityskulttuuriin kuuluu luonnollisena osana TEKES ym organisaatiot.

  Nokia voi pelastua vain siirtämällä pääkonttorinsa [Kanadaan]. Ehkä korkeimman johdon pestaaminen ulkomailta saattaisi auttaa...

  Käyttäjän grohn kuva
  Lauri Gröhn

  Tekes on merkityksetön Nokia t&k:n rahoituksessa. Mutta Tekesin teknologiaohjelmat ovat olleet yksi Nokian rekrytointipaikka. Nokia on myös syönyt korkeakouluista "siemenperunat", mistä johtuen software engineering on kautta aikojen ollut Suomessa surkeassa jamassa.

  Tekesin johto on mieluusti istunut Nokian kabineteissa. Ehkä tuo johtajavillitys on tarttunut Nokiasta. Onhan noin 300 hengen Tekesillä 44 johtajaa ja toimintamenot 30 miljoona. Ja palkasta 47% on "tulospalkkausta"... voi...

  http://www.kolumbus.fi/lauri.grohn/yk/teksti/AL.html

  Käyttäjän puppek kuva
  Tuomas Karhunen

  "Viime vuonna Nokian valikoimassa oli yli 50 kännykkämallia."

  Totta. Ihan överiksi menee ja mennyt jo pitkään.

  "Vanhoihin iPhone 3 -malleihin on voinut ladata tämän vuoden mallin softan, siltä osin kuin hw on sallinut."

  Totta, mutta sain vielä vähän aikaa sitten 5800:seen päivityksen. Kyseessä on sentään kohta 3v vanha puhelin.

  (kokemukseni perusteella uusi iOS4 on täysi susi. Ennen kaikista alustoista parhaiten toiminut ohjelmista poistumismekanismi hävitettiin typeräksi wannabe-moniajoksi.)

  "Android kehitysympäristö ja platformi ajavat tulevaisuudessa avoimuutensa vuoksi iphonen ohi."

  Annoinkin työpuhelimena toimineen 3GS:n takaisin työnantajalle - se vaan oli liian rajoittunut. Olen jo jonkin aikaa suunnitellut Samsung Galaxy S:n hankkimista.

  Käyttäjän grohn kuva
  Lauri Gröhn

  Nokian Meegon status 30.09.2010:

  Qt Mobility 1.1.0 Beta has also introduced support for the MeeGo platform. This support is currently limited, however as MeeGo is a tier one platform the missing backend components will be completed as soon as they become available.

  http://labs.qt.nokia.com/2010/09/30/qt-mobility-1-...

  Käyttäjän grohn kuva
  Lauri Gröhn

  Tero Ojanperän latteudet ja käsien räpyttely eivät vakuuta:
  http://cnettv.cnet.com/nokia-tero-ojanpera-meego-s...

  Käyttäjän grohn kuva
  Lauri Gröhn

  Toisaalla valitettiin tätä:

  "Olen nyt viikon käyttänyt N8:aa, ja tämä alkaa jo hidastella, tökkiä ja sekoilla. Jokin muisti loppuu, vai mikä menee vikaan? Yritän kyllä sulkea taustalta ohjelmat, joita en käytä."

  Vastasin tuohon:

  Hidastelu vaikuttaa samalta kuin N97:ssä, jossa piti itse käydä valikoiden kautta poistamassa "yksityiset tiedot" välimuisti sekä historia. Muuten laite hidastui ja esim. pitkien email-liitetiedostojen lähetys kariutui kehoitukseen "vapauta muistia".

  Myös Ovista jotkin ladattavat ohjelmat menivät tuohon käyttömuistiin, eivätkä vaikkapa lisämuistiin ja samat ongelmat kuin edellä.

  Olisiko tuo muistinhallinta ongelma siirtynyt Qt:hen, jota Nokia epätoivoisesti yrittää kasata päästäkseen samaan mitä iPhonella ja Androidilla jo on kehitystehon "salaisuutena"?

  Käyttäjän grohn kuva
  Lauri Gröhn

  Ollila muistuttaa muistelmissaan Vanjoen johtaneen Nokiassa juuri sitä yksikköä, jonka olisi pitänyt kehittää vastaus iPhonelle. - Hän oli vastannut uudesta MeeGo-projektista, johon oli palkattu lähes 2 000 ihmistä. Kuitenkin Google toteutti Android-ohjelmistonsa 400 - 500 työntekijällä." IL

  Käyttäjän grohn kuva
  Lauri Gröhn

  Nokia-kritiikki sotkee tuotteen ja organisation struktuurit. Organisaatio on seuraus rakenteellisesti virheellisestä tuoteperheestä.

  Käyttäjän grohn kuva
  Lauri Gröhn

  Ollila KERTOO muistelmissaan, ettei Nokialla OLLUT yhtään ohjelmistoasioita ymmärtävää johtajaa. Haastatellut johtajat eivät vieläkkään siksi ymmärrä Nokia romahduksen syytä. Syy ei ollut JOHTAMISESSA vaan JOHTAJISSA toisin kuin tänään ilmestyvä uusi kirja RINGTONE väittää.

  Toimituksen poiminnat

  Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset