FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Suomeen tiedeministeri?

  • Suomeen tiedeministeri?

Suhtaudun hieman skeptisesti tiedeministeri-konseptiin. Harvoilla tutkijoilla on aikaa ja kykyjä tiede- ja teknologiapolitiikan rakentamisen. Tiede- ja innovaatiopolitiikan neuvoston paperit ovat tyypillisesti olleet sanahöpöistä skeidaa. Kaiikkinaiset  evaluoinnit siiloutuneita tai konsulttitekoisia. . 

POLIITTINEN YDINKYSYMYS 1: miten pienessä maassa arvotetaan tutkimuksen eri alueet suhteessa toisiinsa?

POLIITTINEN YDINKYSYMYS 2: Teknologiansiirtopolitiikka. Pienessä maassa on luotava kyvykkyys hyödyntää muualla luotua osaamista. Vastuu korkeakouluilla?

PROSENTIT VIEVÄT HARHAAN JOS YMMÄRRYS PUUTTUU!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Miten monta vuotta muulta ihmiskunnalta menisi sen saavutamiseen, mitä Suomessa nyt tutkitaan, jos Suomessa lopetettaisiin tutkimus kokonaan? Eksaktia vastausta ei voine antaa, mutta voisi olettaa, että pisimmät viiveet olisivat jollain tavoin paikallisuuteen liittyvillä aloilla, kielitieteestä geologiaan. Teknologiassakin (tieteen soveltamisessa) paikallisuus (esim. kylmä ilmasto) saattaisi olla merkittävä, vaikka ei Nokian lyhyt huippu perustunut kylmän ilman haittavaikutusten ratkaisuun.

Siis ihmiskunnan yleisen kehityksen kannalta Suomessa ei ehkä olisi tarpeen harjoittaa esimerkiksi mitään luonnontieteellistä perustutkimusta. Alkeishiukkaset ovat samanlaisia kaikkialla jne.

I) Kansallinen etu edellä? Tehdään panos-tuotos-arvioita jo suoritetusta tutkimustoiminnasta ja karsitaan rankasti?

II) Vastaanottokyky vaatinee omaa tutkimusta, jolloin Suomessa sittenkin pitäisi olla myös luonnontieteellistä perustutkimusta?

Suomi ei pystyne olemaan USA:n kaltainen aivojen maahantuoja. Vaan onko Suomen tarpeen olla aivojen ilmaisvälittäjäkään? Siis jos imetään aivot kehitysmaista ja viedään ne ladattuina länsimaihin, niin mitä se meitä hyödyttää?

Tiedeministeri? Karsi vaihtoehtojen karsija voisi olla tarpeen, mutta voiko niin viisasta ihmistä löytyä? Onko sittenkin parempi, että poliitikot päättävät vain kakun koosta?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Sitähän nuo politikkojen tiedepuheet ovat: rahaa ja mantroja. Innovaation käsitekin hakusessa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tiedeministerin valinta lisäisi poliittista ohjailua ja rajoittaisi tieteen vapautta. Jaakko Hämeen-Anttila

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006118412.html?s...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset