FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

TEM pihalla tekoälystä

  • TEM pihalla tekoälystä

Byrokraatit ja hännyskonsultit levittävät tällaista roskaa tekoälystä: 

”Tekoäly tarkoittaa laitteita, ohjelmistoja ja järjestelmiä, jotka kykenevät oppimaan ja tekemään päätöksiä lähes samalla tavalla kuin ihmiset. Tekoälyn avulla koneet, laitteet, ohjelmat, järjestelmät ja palvelut voivat toimia tehtävän ja tilanteen mukaisesti järkevällä tavalla.”

Voi vain pohtia yliarvioidaanko tuossa tietotekniikkaa vai aliarvioidaanko ihmistä? Fakta on, että ns. vahvaa tekoälyä ei ole olemassa ja tuskin tulossa tällä vuosisadalla.

 

Raportin hauska yksityiskohta: 

”Koska Suomessa tehdään suhteellisen vähän rutiininomaista työtä, tekoäly tulee luultavasti korvaamaan työpaikkoja suhteellisen vähän. On kuitenkin varauduttava siihen, että joillain aloilla työpaikkoja voi kadota nopeasti.”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Eiköhän vastuussa olevat henkilöt ole valittu poliittisesti. Tuota samaa niiltä on tullut jo pidemmän aikaa. Simppeli tekoälykin pystyisi parempaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minulla oli kerran nuoruudessani Lada. Ihan hyvä auto.

Vasta nyt huomaan että jo siinähän oli tekoälyä melkoisesti. Kun aikomukseni oli lähteä ajelemaan, kaivoin taskusta avaimen. Se oli tärkeä tekijä tekoälyn käytölle. Työnsin avaimen lukulaitteeseen, tekoäly alkoi toimia.

Tekoäly kytki virran starttimoottorin solenoidiin eli releeseen. Rale pamautti voimakkaan akkuvirran suoraan starttimoottoriin joka pyöritti moottoria hetken. Samalla virta kytkeytyi sytytyspuolaan joka ryhtyi katkoja-nimisen elemntin avulla työttämään suurjänniteimpulsseja sytytysjärjestelmään. Tulpat taas kipinöillään sytyttivät sylinteriin imeytyneen kaasuseoksen. Lada käynnistyi hetkessä sekä kesällä että talvella.

En tiedä mitä kaikkea muuta tekoälyä Ladassa oli mutta se oli loistava ajopeli. Tuli vain mieleen että eikö voisi soveltaa Ladan tekoälyä vaikkapa Soteen? Molemmathan ovat mutkikkaita älylliä systeemeitä.

Jouko Vanne

Selventävin kuvaus tekoälystä mitä olen lukenut.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ehkä suuri osa poliitikoista, byrokraateista ja hännyskonsulteista voitaisiin sitten korvata "tekoälyllisillä" laitteilla ja ohjelmistoilla kun ne ilmeisesti oppivat ja osaavat tehdä päätöksiä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä. Tekoäly ei esimerkiksi suostuisi tämmöiseen:

”5.10.2017 Tiede- ja innovaationeuvosto:

Suomi 2030: Vetovoimaisin ja osaavin kokeilu- ja innovaatioympäristö
Suomi on uudistuva, välittävä ja turvallinen maa, jossa elämisen laatu ja yrittämisen mahdollisuudet ovat maailman huippua.
Suomen hyvinvointi, kestävä kasvu ja kilpailukyky perustuvat korkeaan osaamiseen, sivistykseen, luovuuteen, avoimuuteen, luottamukseen, korkeaan tuottavuuteen, muuntautumiskykyyn ja ennakkoluulottomaan kokeiluja hyödyntävään uudistamiseen.
Haluamme oppia uutta, arvostamme osaamista sen eri muodoissaan ja hyödynnämme sitä tehokkaasti elinkeinoelämässä ja muussa yhteiskunnassa. Luomme pitkäjänteisesti vahvaa osaamispohjaa. Tartumme oikea-aikaisesti megatrendien kuten digitalisaation ja tekoälyn mahdollisuuksiin ja muutostarpeisiin. Tuotamme ratkaisuja globaaleihin ongelmiin ja vastaamme kansainväliseen kysyntään.
Suomen julkinen ja yksityinen sektori panostavat yhdessä tutkimus- ja innovaatiotoimintaan neljä prosenttia bruttokansantuotteesta vaikuttavasti ja tuloksekkaasti. Nämä investoinnit parantavat osaltaan ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointia. Vahvuutemme on yhdessä tekeminen kotimaassa ja kansainvälisesti.”

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset