FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Sipilä miljonääriksi puoluetoverien avustamalla välistävedolla ?

  • Lauri Nurmi, Iltalehti
    Lauri Nurmi, Iltalehti
  • Sipilä miljonääriksi puoluetoverien avustamalla välistävedolla ?
  • Ote kirjasta
    Ote kirjasta

Olen tähän asti kuvitellut, että Juha Sipiläoli lahjakas yritysjohtaja. Nyt Jyri Hännisen ja Jarno Liskin uutuuskirjasta Keskustan  valtakunta  –  kertomus  rahasta,  vallasta  ja korruptiosta (Into) selviää, että  Sipilän  rikastuminen perustui lahjakkaaseen välistävetoon Kääriäisen ja Väyrysen avustuksella, kuvat. 

”Keskustan  valtakunta -kirjassa  pohditaan  sitä mahdollisuutta,  oliko  Sipilällä Solitran osakkeet Rautaruukilta hankkiessaan tietoa  mahdollisista  ostajista. Yrityksen toimitusjohtajana Sipilä  olisi  ollut  velvollinen ajamaan  kaikkien  osakkeenomistajien,  etenkin enemmistön  omistaneen Rautaruukin, etua. ”

Asiasta toiseen:

Suomea ei voi johtaa kuin yritystä

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

On maailman sivu tehty hyviä kauppoja ja pitää kysyä onko osakekaupoista ollut lainvastaisuutta no ei ole ollut. Tämä on nyt toimittajien vaalienalus mustamaalausta Juha Sipilää kohtaan joka on rantautunut tuolta USA-sta.
Muutoin Suomenkuvalehti oli hyvi arvostettu lehti mutta nyt on tilanne alkaa olla päinvastainen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Et tainnut ymmärtää mistä kyse.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paunat Sipilälle taitavasta taktiikasta. Rautaruukin hallitukselle en paunoja antaisi. Mutta eikös ole hyvä, että maalla on taitava pääministeri?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Aha. Kenen laariin?

Italialaiset valitsivat aikanaan pääministerikseen Berlusconin, miljardöörin, sillä jos mies osasi hoitaa omat asiansa, niin miksei koko maan asioita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Berlusconi oli hoitanut omia asioitaan osin rikollisiksi todetuin keinoin jopa mafian tuella. En tarkoittanut moista, vaan lain puitteissa ilmenevää taitavuutta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5

Oliko Sipilän toiminta mielestäsi eettistä toimarin toimintaa? Oma etu ennen yrityksen etua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Tuo on arkipäivää. Kun Kone Oy hankki itselleen Partekin tämän vuosituhannen alussa, niin ennen kauppoja vakuutettiin, että toiminnat pysyvät sen omistuksessa ja niitä kehitetään edelleen. Parin vuoden sisällä miltei kaikki oli myyty pois, osin Japaniin ja osin USA:han, esim. traktorituotanto ja Sisu Diesel. Herlinit kasvattivat omaisuuttaan huikeasti.

Ei näiden yksittäisten yrityskauppojen kohdalla voi analysoida asiaa etiikaan kannalta, vaan ainoastaan juridiselta kannalta. Etiikan analysointi on sitten fundamentaalisempi asia, mikä käsittää koko talousjärjestelmään liittyvät ulottuvuudet ja siihen liittyvän lainsädännön. Nyt toimitaan siinä lainalaisuudessa kuin vallitsee.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #8

Koneen esimerkki on väärä analogia. Sipilä ajoi puhtaasti omaa etuaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vaikea sanoa edes Rautaruukin strategiasta. Solitra ei varmaankaan ole kuulunut heidän perustoimintaansa. Jos Sipilä on ollut mahdollisuus, joka ottaa vastatakseen Solitran toiminnasta, niin miksi ei edistää sitä. Ja päästä sitä kautta eroon yhdestä rönsystä.

Vaikka suurtaajuussuodattimien kehitys näyttikin kannattavalta 1994, niin jos myyntiä ADC:lle ei olisi tehty 1996, hinta olisi voinut olla parin vuoden päästä matalampi. On yleensä helppo kertoa, jos myynti on tehty liian myöhään. Liian aikaisen rahastuksen pystyy toteamaan vain toimittajan päätöksellä parinkymmenen vuoden kuluttua.

Aina ei vain voi voittaa. Olisiko kannattanut odottaa niin kauan, että Solitran olisi saanut antaa ilmaiseksi… Nyt tuokin raha välillisesti vaikutti siihen, että Oulun alueen elektroniikkateollisuus on tehnyt hyviä myyntejä myöhemminkin. Elektrobitin Automotive osuudesta saatiin 600 miljoonaa euroa.

Sama pätee Chempolikseenkin. Syntyy varmaan hirmuinen poru, jos Intian biojalostamo saadaankin toimimaan ja Chempolisin omistajat rahastavat sen, kun joku kansainvälinen ryhmä tulee ostoksille. Valitettavaa, että usein näyttää käyvän niin, että kehitystyöstä vain ei synny isoa liiketoimintaa Suomeen vaan yritys on myytävä eteenpäin, jos haluaa laajentumista.

Muutama vuosi sitten katselin, kun kiinalaiset pistivät pystyyn viskoositehdasta tropiikkiin. Ilmeisestikin Säterin oston myötä hankitulla taidolla… Katsotaanpas, kuinka käy uusien puukuitukankaiden. Kun kehitys on valmis, myydäänkö sekin taas muualle? Suomessa sekin jää näpertelyksi.

Täällä (niin Puheenvuorossa kuin toimittajakunnassa kuin muillakin kansankäräjillä) näyttää olevan paljon heitä, jotka tietävät, mitä olisi pitänyt tehdä. Missähän he luuhasivat silloin, kun päätöksiä tehtiin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Salaliittoteorian ongelma: Sipilä ei 1990-luvulla ollut mukana politiikassa eikä todellakaan ollut mikään julkikepuli. Miksi siis Väyrynen ja Kääriäinen olisivat "avustaneet mr Nobodya" tuolloin? Oliko heillä kristallipallo, jonka mukaan tämä tuntematon insinööri olisi jonakin päivänä keskustan puheenjohtaja?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ihan siitä syystä kun siihen ei kukaan muu sovi kuin puolueessa oleva riittävän luotettava mr nobody, ei kai niin hölmöjä oltaisi, että lähdettäisiin jotain julkisuudessa tunnettua omaa poliitikkoa jeesaamaan.

Jos puolueen mr nobody saa valtionyhtiöltä lainan ja myy tämän yhtiön osakkeet nelinkertaisella hinnalla, niin onko liikkunut sisäpiiritietoa tms.?

Ketkä kaikki pääsivät tässä jaolle?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jos tuollaista sisäpiiritietoa liikkui, niin miksi tyhmät amerikkalaiset odottivat melkein vuoden, ennen kuin ostivat nelinkertaisella hinnalla? Olisivathan he voineet ostaa suoraankin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #12

Kääriäinen?
Pekkarinen?
Väyrynen?
...?

Siis jaettu omistuksia muuta kautta?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #10

Sitä tietoa tuskin oli heillä, jos sellaista tietoa oli.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #10

Mikä saa sinut kuvittelemaan, että jenkit olisivat osa ko sisäpiiriä?

Merkittävä kysymys on selvittikö Rautaruukki edes muita ostajaehdokkaita saadakseen paremman tuoton itselleen myynnistä.

Mistähän jenkkien olisi pitänyt päätellä firman olevan myynnissä, jotta olisivat voineet ostaa suoraan?

Itse asiassa ajaakseen Rautaruukin etua Sipilän olisi kenties toimitusjohtajana tullut olla yhteydessä mahdollisiin ostajiin. Vähän luulen ettei ollut vaan näki tilaisuuden ja hyödynsi sen..

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Missä lajissa Sipilä on lahjakas? Ei ainakaan pääministerin tehtävässä.
Ehkä tuollaisen yrityskuprun junailu vaatii jonkinlaista - kieroa - lahjakkuutta?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uimosen Sipilä-vaalikirja (2015) kuittaa Solitra-kaupan näin harhaisesti:

”NUORI YRITYSJOHTAJA SAI KAUPASSA noin 100 miljoonaa markkaa (vajaat 17 milj. euroa), jotka tuottivat hänelle vuonna 1997 pääomatuloja 8,3 miljoonaa markkaa (1,35 milj. euroa). Sipilä oli tehnyt ensimmäisen 30 000 markan sijoituksensa Solitraan vuonna 1988 Lauri Kuokkasen ehdotuksesta. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän sai yrityskaupasta niin paljon rahaa, ettei hänen olisi tarvinnut enää huhkia päivääkään ansaitakseen elannon itselleen ja perheelleen. Sipilä perheineen olisi voinut keskittyä elämään mukavaa elämää – matkustelemaan ympäri maailmaa, syömään hienoissa ravintoloissa ja ajamaan loistoautoilla.”

https://kirja.elisa.fi/ekirja/juha-sipila-keskusta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset