FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

”Kone kaikkivaltias” lukijan vastuulla

  • Kuva 1
    Kuva 1
  • Kuva 2
    Kuva 2
  • Kuva 3
    Kuva 3

 

Pekka Vahvanen kirjoittaa kirjassaan KONE KAIKKIVALTIAS - kuinka digi­talisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan, vahvojen mielipiteidensä ohella asioista, joita hän ei ymmärrä.

 

Hän näyttää uskovan neofrenologiaan, kuva 1.

Saarikivi on viehättävä Tekesin rahoittama flopi, julkkis vailla näyttöjä

 

Hänellä on harhainen kuva aivoista, kuva 2.

Aivojen simulointi on hömppää. Puolet aivoista on gliasoluja, joita ei edes voida kuvaantaa.

 

Hän on pihalla tekoälystä, kuva 3.

 Alicia on vain Tiedon markkinointia. Pelit ovat suljettuja systeemejä ja niistä tehdään yleistysharhoja. 

 

Noihin asioihin ei Hesarin toimittaja Jussi Ahlroth ole puuttunut kritiikissään.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Eipä maailmassa taida inhimillistä älyä olla joka ymmärtäisi tai vielä vähemmän tietäisi miten keinoäly lähitulevaisuudessa muokkaa yhteiskuntia. Onko sellainen koneäly jo olemassa joka tähän pystyy taas ei ole tiedossa eikä se koneäly ole sitä kertonut, ainakaan julkisuuteen..

On aika selvää että koneäly poistaa valtaosan koulutettuimman väestön töistä. Lähitulevaisuudessa konttoreissa ei tule olemaan ihmisille töitä. Sadan hengen konttoriin jää muutamalle ihmiselle töitä.Palkanlaskennat, tavaroiden ostot, myynnit ja kuljetukset, tarjouskilpailutukset tulevat tapahtumaan sekuntien ajassa ja ihmisen tehtäväksi jää ehkä tarkistaa koneälyn tarkistavat päätökset näön vuoksi.
Myös valtaosa suunnittelua vaativista töistä tulee katoamaan.
Musiikin, viihteen, taiteen tekeminen ihmisten voimin loppuu. Jo nyt koneet osaa tehdä musiikkia jota ei voi ihmisen tekemästä erottaa. Jonkun artistin tai bändin koko tuotanto laitetaan koneelle ja jo nyt kone osaa tuottaa sen tyylistä musiikkia sekuntitahtiin, siitä vain levy-yhtiön keinoäly valitsee mitä alkaa myymään.
Sama muissa luovissa aloissa.
Se mikä jää muutamien harvojen ihmisten tehtäväksi on matalatuottoisen teollisuuden tuotanto eli sellainen jossa jalostusarvo on niin pieni ja sarjat niin lyhyitä ettei robotilla kannata tehdä.
Sairaanhoidolliset asiat mutta niissäkin lääkäreiden työt lie helpoin korvata.
Vanhusten ja lastenhoito mutta vain fyysiseltä osuudelta. Vaatteiden puku ja riisuminen lie jää aikuisen kontolle..

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Olet valittettavasti sortunut median levittämään hömppään. Kerro kuitenkin, millä aikajänteellä luulet noiden ”ennusteiden” toteutuvan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ihan kaikki ei ollut hömppää. Kyllä ne helposti automatisoitavat "kirjanpidot" ja muut vastaavat automatisoidaan. Suunnittelutyötä on myös mahdollista automatisoida.

Tämä höpöytys "digitalisaatiosta" on sitä, että vuosikymmeniä tiedettyjä asioita otetaan käyttöön. Ja käyttöönotto tapahtuu suunnilleen sukupolvenvaihdoksissa tai vastaavissa tilanteissa kun infraa uusitaan milloin missäkin.

Edellisessä digitaalisaatiohumpassa saatiin sähköposti ja taulukkolaskin, ja homma jäi vähän siihen. Nyt alkaa tulla lähemmäksi 20v sitten halvaksi käyneitä juttuja käyttöön. "internet of things" ja sen semmoista.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ikävä kyllä se "tekoäly" tarvitsee alustan eli laitteiston ja käyttöjärjestelmän sekä tiedon syöttö- ja tulostuslaitteet toimiakseen. Ilman näitä se on vain pelkkä ohjelmalistaus. Asiasta tietämättömät kutsuvat tekoälyksi tavallista automaattista tietojenkäsittelyä, jonka laskentateho on vain kasvanut. Perusalgoritmeissa ei ole tapahtunut vuosikymmeniin juuri minkäänlaista kehitystä. Oppivia koneita, robotteja, automaattista ohjausta ja asiantuntijajärjestelmiä tutkittiin ja sovellettiin jo 1950-luvulla, osittain paljon aikaisemminkin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kyse on siitä, että niitä 50v tiedettyjä juttuja alkaa vähitellen siirtyä käyttöön. Kasvanut laskentateho tekee siitä mielekkäämpää ja siellä algoritmeissakin parannuksia tullut jotka yhdessä laskentatehon kasvun kanssa tuo tekniikkaa käyttöön.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuvassa 1 esitellään Tekesin tukemaa projektia.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tuhoaako-teknol...

Aikaisemmin Tekes, nykyisin Business Finland, on tukenut yli miljoonalla eurolla Huuhaa-palkittua korvavaloa:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/154408...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset