FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Soininvaara höpsi tekoälystä 2

  • Suomen kuvalehti 6.7.2018
    Suomen kuvalehti 6.7.2018

Dystopiat tekoälystä ovat kertalukua harvinIsempia kuin hypettävä höpö, kuva. 

Osmo Soininvaaran mielestä tekoäly voisi tehdä asiatekstien kääntämisen, kuva. Enpä usko. Ehkä ensimmäisen version esimerkiksi juridisista teksteistä, mutta vastuu jää edelleen kääntäjälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Soininvaara vihjaa nostaakseen esiin neuroverkot (höpötetty jo pian yli yhden sukupolven), että olisivatko nämä verkot jo älykkäitä siinä määrin, että oppisivat ihmisten ja koneiden tekemistä ohjelmista, korjaisivat virheitä ja kehittäisivät uusia ohjelmia.

Joka tapauksessa elämme mielenkiintoisia aikoja, joista Suomen Kuvalehti ei vielä osaa kertoa?

"Toistaiseksi tekoälyohjelma osaa lähinnä sitä, mitä ohjelmoijat ovat sille opettaneet, mutta jatkossa on neuroverkkojen tavoin toimivia ohjelmia, jotka osaavat parantaa itse omaa toimintaansa. Niiden suorituskyky tulee tuottamaan suuria, jopa mullistavia yllätyksiä."

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se, mitä noista olen ohimennen lukenut, niin mullistavin juttu on siinä, ettei kukaan tiedä mitä ne tarkalleen oppivat. Yllätyksiä varmasti tiedossa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tekoälyn suurin uhka on se, että arvokysymykset anonymisoidaan/mitätöidään. Jo nykyään on nähtävissä asenne, jonka mukaan poliittiset kysymykset ovat pelkästään teknisiä ongelmia ja että eduskuntaan pitäisi saada enemmän "asiantuntijoita".

Kuka hyvänsä tekoälyn ohjelmoikin, ohjelmoi sille myös arvot -- suoraan tai epäsuorasti. Veikkaan, että nykyisessä testivaiheessa yksi suosituimpia tekoälylle ohjelmoitavia arvoja on enemmistön miellyttäminen/matkiminen. Sellaisen käyttäytymisen esittäminen arvoneutraalina on vähintäänkin arveluttavaa.

(Perustan veikkaukseni sille, että jos tekoälylle ohjelmoitaisiin muita arvoja, niin heräisi kiistaa siitä, mitä arvoja sille pitäisi ohjelmoida. Kuvitellaanpa, että tekoäly tekisi yhteiskunnan taloutta koskevia ratkaisuja. Kumpaa sen pitäisi pitää tärkeämpänä: köyhimpien perustarpeiden tyydyttämistä, vai rikkaiden oikeutta rikastua entisestään? Pitäisikö sen lukea lehtiä ja päätellä sen mukaan, kumpaa pidetään suositumpana? Entäpä jos ne lehtiartikkelit ovat myös tekoälyn kirjoittamia? Tällainen järjestelmä vain sementoisi nykyisin vallalla olevat arvot. Se ei olisi arvoneutraalia, vaan selkeä kannanotto nykyisin vallalla olevien arvojen puolesta ja lähestulkoon vaihtoehtoisten arvojen vallalle pääsyn estämistä.)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Risto Koivula

Näin se on nähtävä minunkin mielestäni...

Käyttäjän leppanenheikki kuva
Heikki Leppänen

Oma kokemukseni ihmisen tekemästä käännöksestä. Tapahtui kymmen vuotaa sitten. Luin suomeksi käännettyä teknistä EU direktiiviä (useita). Tekstiä oli mahdoton ymmärtää soveltamisesta puumattakaan. Kääntäjät ovat ilmeisti jotain kieli-ihmisiä, eivätkä tunne tekniikkaa. Uskon että juridiikan kääntäminen on vähintään yhtä vaikeaa. Pysyttäisiin vaan niissä alkuperäisteksteissä (englanti) eikä käännetä. Ei ihmisten eikä koneiden toimesta. Asia pitää ymmärtää, ei riitä sanojen kääntäminen ja lauseenjäsennys.

Risto Koivula

Tilastonpyöritys ja niillä huijaus ei näytä tekevän kenestäkään ainakaan viisasta...

YK:n periksijan FINLEX-lakikokoelmassa on varmaan suomennettu "tekoaälyllä"...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/06/kelvot...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset