FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Pääjohtaja rakastui tekoälyyn

  • HS 3.6.2018
    HS 3.6.2018

Mille organisaatiolle tahansa vaarallista, jos pääpomolla on keppihevonen, asia jota hän edistää keinoja kaihtamatta. Tekesin (nykyisin Business Finland) Nokia Siemensistä tulleelle pääjohtajalle Pekka Soinille kävi noin vuonna 2016, kuva. Marko Junkkarin kirjoittamassa Hesarin nelisivuisessa jutussa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Tekesin ensimmäisen pääjohtajan Juhani Kuusen keppihevonen oli multimedia. Yrityksenä oli silloin  1995 Nokia. KAMU

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

En ole vielä lukenut juttua.
Mainitaankohan siinä Jyväskylän Yliopiston IT tiedekunta joka rakastui kans ja kouluttanut satoja maistereita Watson teemalla. Ei taida Watson maistereilla olla paljoa kysyntää. Eikä bitcoin maistereillakaan..

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tiedepoliikka 1/18 sisältää Pekka Neittaanmäen ja Martti Lehdon 10-sivuisen jutun TEKOÄLY MUUTTAA SUOMALAISTA YHTEISKUNTAA. Vaikuttaa markkinointiviestinnältä tutkimushankkeiden toivossa ...

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Yritin muuten monta kertaa päästä mukaan IT insinöörinä, tekoäly ohjelmoijana, softan analysoinnista väitelleen tohtorina ja systeemi metodiikan kehittäjänä.

Kaikkialla minut tyrmättiin. Millä muulla alalla näin narsistista porukkaa, että noilla meriiteillä ei minnekään pääse mukaan?
Selitys tässä taisi olla, että tiedettiin huijaukseksi jo alkuvaiheissaan...

Risto Koivula

Tuo on varsin mahdollinen selitys.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jyväskylän yliopisto osti Watson-teknologiaa ilman kilpailutusta:

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/jyvaskylan-ylio...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Hesarin artikkelia lukee kuin salapoliisikertomusta. Marko Junkkari, ammattimies!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Juttu on poikkeuksellisen pitkä päivälehteen, kuukausiliitteen tasoa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tekesin ongelmallinen strategiaprosessi

31.5.2010 Lauri Gröhn

1) kansallista strategiaa ja Tekesin strategiaa ei voi kehittää samassa prosessissa. Tekesin strategia voidaan tehdä vasta kansallisen jälkeen.
2) Tekes on yritysten ja tutkimuslaitosten asiakas, joka ostaa projekteja. Tekesin puhe asiakkaistaan on käsitteellistä roskaa.
3) pieni maa ei voi olla "edelläkävijä", yritykset kyllä
4) puhe kasvuyrityksistä on harhaista, koska esim. USA:n kotimarkkinat ovat satakertaiset Suomeen verrattuna. Pienten yritysten kannalta EU ei ole kotimarkkinat.
5) verkottumisen toimii pienessä maassa vain "hyvä veli" -mielessä, joten se ei oikeasti voi toimia kuin rajoitetusti .
6) pienessä maassa ei voi teknologiastrategiassa edetä top down, vaan bottom up niistä yritysten ja tutkimuslaitosten hankkeista, jotka serendipiteettisesti putkahtavat esiin...

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Hyvin olet, Lauri, löytänyt hypeä eri toimijoilta. Kiitoksia!

Tekoälyn kuvitellaan yleisesti olevan kuin lampun henki Aladdinin sadussa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Aladdin_ja_taikalamppu

Elämme nyt livenä Tuhannen ja yhden yön tarinoita. Kohta se tekoäly tulee ja joko tuhoaa tai pelastaa meidät...

Tämä on varmaan ollut prof. Neittaanmäen ideana kun budjettisääntöjä rikkoen investoinut pieneen yliopistoonsa 6 miljoonaa euroa, pikavauhtia, asiantuntijoita kuulematta.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tuosta Hesarin artikkelista seurasi voimakas dejavu-tunne. 20 vuotta sitten Tekesillä oli teknologiaohjelma, jossa oli päätelty, että kaikki rakennusautomaatio tulevaisuudessa perustuu yhdysvaltalaisen Echelon Corporationin kehittämään tekniikkaan. No, näin lopulta ei tapahtunut. Jenkit varmaan silti olivat mielissään viranomaisten harjoittamasta myynninedistämisestä, ohjelman arvo oli 400 miljoonaa silloista markkaa.

Käsittämätön tapa käyttää verorahoja!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tilaisuus vaihtaa pääjohtaja on olemassa. Vaihtoon!

”INNOVAATIORAHOITUSKESKUS Tekesin aika itsenäisenä päättyi tämän vuoden alussa, kun se yhdistettiin vienninedistämiskeskus Finnpron kanssa ja siitä tehtiin Business Finland.
Lintilä pitää luonnollisena, että ilmapiiri voi olla koetuksella, kun kaksi isoa pannaan yhteen. Organisaatio saa uuden pääjohtajan kesälomien jälkeen tehtävällä haulla, kuten jo aiemmin on sovittu.” HS

”Pääjohtaja Pekka Soinin oma pesti olisi katkolla elokuussa 2019. Voi olla, että tämän sotkun jälkipyykissä Soini joutuu jättämään paikkansa jo aiemmin. Vähintään jatko on kyseenalainen.” TE

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tekesin kommentoitilinja on keskittyä esisopimusasiaan unohtaen henkilökuviot ja omalaatuiset yritykset:
http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

JY:

”Jyväskylän yliopiston ja IBM:n yhteistyö tiivistyy

Datan tehokkaasta hyödyntämisestä uusi avaintekijä SOTE-uudistukseen

Yhteistyöhanke tuottaa tietoa siitä, kuinka uusi kognitiivisen tietojenkäsittelyn teknologia edesauttaa kansallisessa digitalisaatioon pohjautuvassa SOTE-järjestelmässä saavuttamaan merkittävää toiminnan tehostumista, palvelujen parantumista ja kokonaissäästöjä. Tavoitteena on nostaa Suomi uudelle tasolle soveltamalla IBM Watson kognitiivista teknologiaa.

Nyt käynnistyy vaihe 1, jonka budjetti on 2,8 miljoonaa euroa. Tästä Tekesin rahoitusosuus on 70 %, muut rahoittajat ovat Jyväskylän yliopisto, Sitra, Keski-Suomen liitto ja Jyväskylän kaupunki.

Hanke toteutetaan Jyväskylän yliopiston, IBM:n, KSSHP:n, Sitran, Keski-Suomen liiton ja Jyväskylän kaupungin yhteistyönä. IBM tarjoaa tukeaan Jyväskylän yliopiston tutkijoille SOTE-datan analysoinnissa kognitiivisella tietojenkäsittelyllä. Lisäksi Jyväskylän yliopisto analysoi IBM:n datan pohjalta tuottamaa tietoa ja ratkaisuja omilla tutkimuksillaan ja testeillään.”

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kauppalehti:

Tekes eteni takalisto edellä IBM- kuvioissa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

BF:

Kansainvälisen suuryrityksen GE Healthcaren investointi Suomeen on tuonut merkittäviä hyötyjä sekä yritykselle itselleen että Suomelle. Kymmenen miljoonan rahoituksen Business Finlandilta saanut GE on käyttänyt hankkeensa alihankintoihin 12 miljoonaa. Suorat hyödyt suomalaisille yrityksille näkyvät selvästi.
https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutis...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Talouselämö:

”Rahat eivät olisi välttämättä menneet suoraan IBM:lle, vaan esimerkiksi suomalaisille startupeille jotka käyttäisivät Watsonia omissa tuotteissaan. IBM saisi osansa, kun yritykset maksaisivat sille Watson-pilvipalvelun käytöstä.”

”Miksi suomalaisten startup-yritysten siis pitäisi sitoutua ostamaan palveluita vain siltä? Ei ole Tekesin tehtävä päättää, minkä palveluntarjoajan kelkkaan sen tukemien startupien pitää mennä - tai jos se yrittää sellaista sanella, kyse on kilpailun vääristämisestä ja startupeille haitallisesta toiminnasta. Yritysten pitää voida valita niille paras kumppani, ei sitä, jonka Tekes osoittaa.”

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Haisee:

”Tekes ei ole suostunut luovuttamaan aiesopimusta Talouselämän sähköpostitse ja puhelimitse tekemästä pyynnöstä huolimatta, vaikka valtion virastona sitä koskee julkisuuslaki. Tekes on vedonnut siihen, että sopimus sisältää liikesalaisuuksia. Virastolla olisi kuitenkin ollut runsaasti aikaa salata asiakirjat vain liikesalaisuuksia koskevin osin.

Asianajotoimistolta tilattu lausunto on siis Business Finlandin tapa yrittää selvitä tilanteesta joutumatta luovuttamaan itse asiakirjoja.”

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/c6816b9e-11e...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Soininvaara aamutelevisiossa aiheena tekoäly. Toimittaja Ukkola teki median kliseekysymykset ja Soininvara antoi kliseevastaukset. Hohhoijaa.

Odotan mielenkiinnolla että pääsen lukemaan tänään julkaistua TEM:in raporttia TEKOÄLYAJAN TYÖ:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Näin on!

Sinuhe Wallinheimo: Päättäjien hurahduskohteena nyt tekoäly ja alustatalous
SINUHE WALLINHEIMO | 19.06.2018
Päättäjien yksi helmasynneistä on sinisilmäinen hurahtaminen teknologian kehittymisestä johtuviin muoti-ilmiöihin.
Veronmaksajien rahaa ja poliittista pääomaa on vuosien saatossa poltettu milloin UMTSien, milloin korkealentoisten tietoyhteiskuntahaaveiden perässä.

https://www.verkkouutiset.fi/paattajien-hurahdusko...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Miljoonaa ihmistä muka koulutettava tekoälyn. Täydellistä höpöä. Tekoälyn vahvuus on, että se on piilossa eikä laajaa koulutusta tarvita.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Miljoonaa ihmistä muka koulutettava tekoälyn. Täydellistä höpöä. Tekoälyn vahvuus on, että se on piilossa eikä laajaa koulutusta tarvita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset