FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Valtion kehitysyhtiökö vaarallinen?

  • Valtion kehitysyhtiökö vaarallinen?

Elina Lepomäen mielestä Valtion kehitysyhtiö VAKE Oy on vaarallinen, kuva. 

Lepomäen perustelut ovat järkeenkäyviä: 

Tilastojen valossa on vaikea osoittaa, että markkinoilta löytyisi kannattavia yrityksiä, jotka eivät saa rahoitusta. Palaan asiaan tuonnempana. Jos varat taas ohjataan kannattamattomiin yrityksiin – sellaisiin, jotka eivät markkinoilta muuten saa rahaa – veronmaksajien rahoja tuhlataan tietoisesti. Sama pätee silloin, kun yrityksille myönnetään rahoitusta valtion kassasta halvemmalla kuin mikä on markkinahinta. Miksi tukea yrityksiä, jotka saisivat rahoitusta muutenkin?”

Minusta asiaan liittyy muitakin ongelmia. AinakinTaneli Tikka että Maria Ritola ovat höpsineet tekoälystä.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23u9213-sitra-hopsii-tekoalydta

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249447-taneli-tikka-hopsii-tekoalysta

 

Vaken hallitus: 

KTM, yrittäjä Maria Ritola (Iris AI),

DI, johtaja Paula Laine (Sitra),

DI, toimitusjohtaja Tuomas Syrjänen (Futurice),

osastopäällikkö Leena Mörttinen (VM) ja

finanssineuvos Jarmo Väisänen (VNK).

Vuorineuvos Reijo Karhinen nimitettiin hallituksen puheenjohtajaksi marraskuussa 2017.

Toimitusjohtaja:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tulee olemaan jännittävää seurata mitä kaikkea seuraavan vuoden aikana koitetaan tehdä. Kaupat hyväksyy valtioneuvosto pääministerin johdolla ja vuoden päästä päätösvalta on jollain toisella. Vake on ollut pystyssä jo parisen vuotta, mutta hallitus ja toimitusjohtaja nimettiin vasta nyt eikä henkilökuntaa ole. Eiköhän Sipilä kuitenkin koita vuodessa tehdä kaikenlaisia siirtoja näkemyksensä mukaisesti.

Muutoin koko Vake on todella erikoinen viritys alusta asti. Itseäni huolettaa kuinka kokonaiskuva pysyy lapasessa. Kuinka paljon eri tahoilta lapetaan rahaa biotalouteen, cleantechiin ja sitten tekoälyn osalta mielestäni aika epätoivoiseen hankkeeseen olla maailman ykkönen hyödyntäjänä kuluttamatta panostuksia itse tutkimukseen.

On Business Finlandia, Teollisuussijoitus, alueellisesti jaettavat rakennetuet yrityksille ja vielä erilaiset korvaamerkityt kärkihankerahat. Useimpien jakoperusteet jäävät liikesalaisuuksien piiriin. Riittääkö tuen tai pääoman saamiseen, kun kirjoittaa mukavalta kuulostavia juttuja kohdistuen juuri noihin valittuihin lempialueisiin? Menevätkö rahat riskien kannalta liikaa harvoille alueille?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Mikä mahtaa olla Business Finlandin, entinen Tekes, ja Valtion kehitysyhtiön työnjako?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sarkastisesti voisi kommentoida, että BF antaa tukirahaa yritykselle ja Vake taas lisäksi sijoittaa rahaa siihen. Jos vielä alueelliset ELY:t antaa rakennerahaa yritystukena, niin eiköhän korvamerkitty sopiva yritys saa hyvän alun. Jos se lähtee lentoon, niin myydään yrityksen Vake-osuus myöhemmin alle markkinahinnan yritykselle tai muille pääomasijoittajille. Jos ei lennä niin valtio nielee tappiot. Oli aika kyynistä tällä kertaa, sori siitä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Talouselämä:

Kansanedustaja Sirpa Paatero (sd) on huolissaan Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n toiminnasta, josta hänen mukaansa ei vielä ole saatu selkoa.
Paatero on entinen elinkeino- ja omistajaohjausministeri.
Paateron mukaan nyt on pidettävä huoli siitä, että puolitoista vuotta sitten perustettu Vake ei ole "seuraava Business Finland".
”Kukaan ei vieläkään tiedä, mitä se tekee”, sanoo Paatero, jonka mukaan Vake kaipaa ”tolkullista” toimintasuunnitelmaa ja -strategiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset