FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Osmo Kuusi höpsi tekoälystä

En ole kuullut, että joku katsoisi tekoälyn  pystyvän käsitteelliseen ajatteluun. Osmo Kuusi väittää niin, yle tiedeykkönen 12.12.2017: 

OK: ”Koneiden käsitteellinen ajattelu, se että ne pystyy kuvista kehittämään käsitteitä. Se on valtava kehitys.” 

Lg: Höpsis. Kuvan esineiden nimeäminen ei ole käsitteellistä ajattelua. Kuusi piti myös Jeopardy-peliä harhaisesti käsitteellinä ajatteluna. Kuusion käsittänyt Jeopardy-tietovisan idean väärin. Siinä ei etsitä vastauksia  kysymyksiin, vaan kysymyksiä annettuihin vastauksiin. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tutkippa mitä tarkoittaa "conceptual spaces". Gärdenfors on tutkijana kunnostautunut niissä ja kuvallisen aineistonkin käsitteellistämisessä.

Kun käsiteavaruuksille on teoria, ne voidaan hetimiten myös ohjelmoida, mutta tekoälyn kanssa tällä on aika vähän tekemistä, mielestäni.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Osmo Kuusi höpsii Hesarin mielipiteissä 29.4. otsikolla ”Meidän pitää sivistää uudet konelapsemme”:

”...koneet oppivat ja osin myös jo nyt käyttävät kielen käsitteitä olennaisesti samaan tapaan kuin lapset. Koneen ”silmälle” näytetään tuhansia, jopa miljoonia kuvia, joissa näkyy esimerkiksi kone. Etsimällä kuvia yhdistävän hahmon niitä analysoiva algoritmi muodostaa lapsen tavoin yleiskieltä vastaavan mutta osin omaperäisen tulkintansa. ”Koneen” näin valokuvista löytävä algoritmi on jo uusissa kännyköissä. Jo nykyinen konelapsi voi innokkaana julistaa ”Näen toisen koneen!” ja ottaa opikseen ”ihmisvanhemman” kommentin ”Eikä ole, mikä lie metallihäkkyrä”.

Olisikohan Kuusi mennyt jonkin ”demon” halpaan?

Osmo Kuusi väitteli 1999 kauppiksessa ns. tulevaisuudentutkimuksesta:
Expertise in the Future Use of Generic Technologies. Epistemic and Methodological Considerations Concerning Delphi Studies

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

The underlying issue pertains to having a strong AI, one that actually understands what it’s trying to do, and a weak AI, one that is simply following the rules.

All AI today is weak AI; it doesn’t actually understand anything. What you see is clever programming that simulates thought by using rules...
Mueller & Massaron

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Toisen ns. tulevaisuudentutkijan ja meteteologin höpöä tekoälystä. Hesarin politiikkatoimittajan levittämänä:

”Sitten on supertekoäly, josta puhutaan myös käsitteellä teknologinen singulariteetti.
Se tarkoittaa hetkeä, jolloin tekoälystä kehittyy niin älykäs, että se alkaa kehittää itse itsestään tehokkaampia ja parempia versioita.
”Joku vuosi sitten puhuttiin, että tähän menee vielä 30 vuotta, mutta nyt on arvioita, että se tapahtuu jo 15 vuoden päästä. Sen takia asiasta pitäisi puhua paljon enemmän”, Geis sanoo.
Sillä singulariteetin toteutumisen jälkeen meidän on mahdotonta ennustaa tai ennakoida, mitä on edessä.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005723799.html?sh...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset