FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Tutkimusneuvoston visio ei ole visio

  • T&T
    T&T

 

Kuvan visiossa ei esitetä suuntaa mikä on visioiden tarkoitus, vaan kriteeri: ”vetovoimaisin ja osaavin”. Ja sitten jatketaan vision ”toteutumisella”, mikä ei kuulu visioon. Ei ihme, että Suomessa hapuillaan sinne tänne, kun tämä joukko ei edes ymmärrä sitä, mistä visioissa on kyse: 

 

 

 

TUTKIMUS- JA INNOVAATIONEUVOSTO:

 

Puheenjohtaja 

pääministeri Juha Sipilä 

Varapuheenjohtajat

opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen 
elinkeinoministeri Mika Lintilä

Jäsenet

puolustusministeri Jussi Niinistö  
akatemiaprofessori Sirpa Jalkanen, Turun yliopisto 
partner Ilkka Kivimäki, Inventure Oy 
rehtori Liisa Laakso, Tampereen yliopisto 
teknologiajohtaja Jyrki Ovaska, UPM Oyj 
toimitusjohtaja Antti Vasara, VTT Oy 

Pysyvät asiantuntijat

valtiosihteeri Paula Lehtomäki, valtioneuvoston kanslia
kansliapäällikkö Jari Gustafsson, työ- ja elinkeinoministeri
kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, opetus- ja kulttuuriministeriö
pääjohtaja Heikki Mannila, Suomen Akatemia
pääjohtaja Pekka Soini, Tekes

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Mitä merkitystä tällä asialla on, sillä että puhutaanko siinä visiosta vai jostakin muusta?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hohhoijaa. Mitä hyötyä on laatia visioita, jotka eivät täytää vision tehtävää? Höpöjohtamista...

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Mitä ihmeen vision tehtävää? Nämä käyttävät sanaa "visio" ja tuntuvat ymmärtävän toisiansa ja käytettyjä termejä. Heidän kommunikaationsa toimii. Minkä takia heidän pitäisi käyttää puritaanisesti termejä kuten sinä ajattelet niitä kuuluvan käytettävän?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5

Ovat asiasta täysin pihalla. Henkistä laiskuutta ja kehnoja konsultteja. Koko touhu jää tyhjäksi sanaleikiksi kun pitäisi suunnitella tulevaisuutta.

Jussi Jäntti

Käsitteiden käytöstä tulee mieleen jo kouluaikoina englannin opettajaltani kuulemani juttu: tekstiä ei voinut kääntää, kun siinä ei ollut mitään käännettävää. Ihmettelin ja naureskelin moista tyhmyyttä.

Työelämssä tuli sitten vastaan tilanne, jossa äidinkieleltään ei-suomenkielinen kysyi minulta miten hänen käännettävänään olevan tekstin ilmaisut sanotaan suomeksi. Hämmästyin ja naureskelin: tekstiä ei voinut kääntää, kun siinä ei ollut ajatusta. Pelkkiä muodikkaita fraaseja peräkkäin ilman ajatustakaan sisällöstä.

No, ajattelin että tämä nyt oli ehkä business-ihmisen pragmaattisuutta. Kunnes törmäsin hyvin koulutetun julkisen hallinnon johtohenkilön ihan itse kirjoittamaan tekstiin. Teksti oli käytännössä vain ajankohtaisia fraaseja laitettuna peräkkäin ilman minkäänlaista järkevää ajatusta. Siis esimerkiksi mahdoton käännettävä.

Törmäsin tällaisiin ihmisiin kyllä itsekin mm. teollisuusministeriössä: ei minkäänlaista käsitystä reaalitodellisuudesta ja kielenkäytössä käsitteiden väärinkäyttö paljasti selvästi osaamattomuuden. Ja nämä sitten tekivät norsunluutornistaan erilaisia linjanvetoja.

Edellä olevassa tutkimusneuvostossa todennäköisesti on ollut niitäkin, jotka ovat ymmärtäneet tekstin heikkouden. He ovat vain vaienneet todetessaan kommentoinnin turhuuden ja arvoineet vähän joustavamman lähestymistavan tuottavan heidän kannaltaan paremman lopputuloksen - siis näiden henkisesti laiskojen asioista täysin pihalla olevien vaikuttajien kanssa.

Jo tuo lainattu lyhyt teksti paljastaa työskentelytavan ja ajattelun puutteen, mikä sitten realisoituu mm. käsitteiden väärinkäyttönä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Täyttä asiaa.
Hämmästelin jo yli 30 vuotta sitten kun Tekesissä juhlittiin asiakastyytyväisyysselvityksen tuloksia. Tekeshän on käsitteellisesti yritysten asiakas eikä päinvastoin. Tekes ”ostaa” veronmaksajien piikkiin yritysten t&k-projekteja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset