FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Teemu Mäki höpsi tekoälystä

  • Teemu Mäki: Taiteen tehtävä, esseitä (2017)
    Teemu Mäki: Taiteen tehtävä, esseitä (2017)

Kuvassa mainittua singulariteettiä tuputetaan jatkuvasti.

 

Höpön lähteenä on useimmiten transhumanisti Kurzweil, jonka laajaan ansioluetteloon kuuluu hahmontunnistus, muttei tekoäly.

 

Kyse on eräänlaisesta valeuutisten rinnakkaismuodosta, teknologisesta tulevaisuushöpöstä. Kaikki nykyinen tekoäly on heikkoa räätälöityä tekoälyä, vahvasta tekoälystä ei ole mitään viitteitä, superälystä puhumattakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olisi mukava kuulla asianmukaiset perustelut blogistin väitteille ja tokihan blogistilla on ne tarjota, vaikka ei jostain syystä itse blogikirjoituksessa antanutkaan perusteluja väitteilleen?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jostain tyhjästä se ihmisen älykin on muodostunut evoluution myötä ja miksei sitä voisi kopioida nykyisen tietotekniikan avulla? Mielestäni ne ketkä eivät usko tekoälyn tulemiseen, ovat samankaltaisia ihmisiä, kuin olivat aikoinaan ne ketkä eivät uskoneet maapallon pyörivän auringon ympäri.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tarkkaa työtä, v. 2056. Voi yhtä hyvin olla 2055 tai 2057.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

"Ehkä jo ennen vuotta 2056" näyttäisi Teemu Mäen kirjassa lukevan. Ei siis niin tarkkaa kuin Harri epäilee!

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Eiköhän laiteta, Lauri, nuo tekoälyhöpsijät jalkapuuhun kirkon seinustalle kuten aikanaan laitettiin varkaat ja valehtelijat?

Tuo Mäen kirjan otos on ihan täydellistä humpuukia. Mikähän hän on miehiään? Mitä ihmiselle sen (singulariteetin) jälkeen tapahtuu?

Kuinkahan paljon hän on tienannut tuolla roskalla?

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Teemu Mäki on suomalainen kuvataiteilija sekä teatteriohjaaja, kirjailija ja kuvataiteen tohtori. Hän on Suomen taiteilijaseuran vastavalittu puheenjohtaja. Mäki toimi kuvataiteiden professorina Taideteollisen korkeakoulun visuaalisen kulttuurin osastolla viisivuotiskauden 2008–2013. 1967 syntynyt Mäki on julkaissut juuri laajan esseekokoelman "Taiteen tehtävä", josta LG löysi jutun juurta!
Mikä lie miehiään?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Teemu Mäen singulariteetti-höpötys siirtää muidenkin tekstien vastuuta lukijoiden suuntaan. Vertailun vuoksi:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243674-paami...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Mikä lie miehiään?"

Teemu Mäki pääsi kuuluisuuteen kissantappovideollaan.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Täällä Noam Chomskyn käsitys tekoälystä: https://www.theatlantic.com/technology/archive/201...

Hän linjaa, että machine learning ei ole kehittynyttä tekoälyä, koska se prosessoi ainoastaan tietoa isoista massoista, mutta ei luo älyä lisää.
Aika vähän on itse tekoäly teorioina lopulta kehittynyt 10 vuodessa, vaikka prosessointiteho ja tarkkuus ovat suunnattomasti parantuneet ja se tuo sovelluksia yhä lisää eri aloille.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Aivotutkimusta tehdään rinnakkain tekoälytutkimuksen kanssa eikä ole pois suljettavissa, etteikö tekoälyn suhteen voitaisi tehdä innovaatioita, jotka poikivat oikeaa tekoälyä.

Me emme toistaiseksi ymmärrä vielä täysin edes sitä, miten aivot toimivat. Tunnemme niiden rakenteen ja toimintaperiaatteen, mutta emme esim. sitä, miten ajattelu kehittyy ja syntyy.

Jos joku propellipää sen keksii, niin siinä voi olla avain oikean tekoälyn synnylle. Mitään muutahan ei tarvita kuin taito muuttaa aivojen sähkökemialliset impulssit binääriseen muotoon.

Tämä olisi samalla avain ikuiseen elämään. Ladattaisiin vastasyntyneeseen kaikki edeltäjänsä muistot...

Tämä ei tapahdu vuonna 2056

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Teet Juha-Pekka, hätiköityjä johtopäätöksiä.
Ei se, että muuntaa jotain signaalia muodosta toiseen todista sitä, että pystyisi itse tekemään sitä signaalia, siis ajattelemaan.

Aivojen toimintaa tunnetaan kognitiotieteen teorioina, mutta sitä sanaa harvoin käytetään. Metakognitio tarkoittaa tietämisen tietämistä ja jokaisella on siihen jonkin verran kykyjä. Olen väitellyt aiheesta Program comprehension ja siinäkin ohjelmoijan ajattelun ymmärtäminen oli selvästi esillä. Luin kymmeniä tutkimuksia siitä aiheesta silloin.

Kehitän itse systeemiajattelun metodiikkaa, missä otan käyttööni kognitiotieteen tietämystä niin paljon, kuin sitä luotettavasti on saatavilla. Siinä lähestytään tekoälyä, koska selvimmät mallit voi viedä tietokoneelle ja näitä kokeita päivittäin teen Prolog-kielellä, missä on päättelykone, aivoja etäisesti muistuttava elin.

Viime viikolla kehitin oppimaan oppimisen menetelmää. Se ei ole superälyä, mutta varmuudella ihmisen ajattelun taitojen hyödyntämistä sen eteen, että meistä jokainen voisi oppia systeemiajattelua ja sitä kautta mitä tahansa alaa suht. helposti. Se taito olisi yksi tärkeimmistä, mitä tämä yhteiskunta tarvitsee. Taito kokonaiskuvan hahmottamiseen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä JP. Tietotekniikan kehitys ei kuitenkaan muutu tekoälyn laaduksi. On myös esitetty näkemyksiä, ettei aivot ole oikea lähtökohta tekoälylle.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

... Andrew Ng, formerly of Google and now with China’s Baidu, who has said that worrying about super-intelligent and evil AI today is like worrying about “the problem of overcrowding on Mars.” Kasparov

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset