KVASITIETOYHTEISKUNTA Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Ilmasto: Lämpötilat vs. anomaliat

  • Kuva 1. Anomaliat
    Kuva 1. Anomaliat
  • Kuva 2. Lämpötilat
    Kuva 2. Lämpötilat

Joudun jatkuvasti korjaamaan tällä foorumilla kirjoittajia, jotka väittävät ilmaston lämpenemisen pysähtyneen (Aro, Ollila...) Todisteena esitetään harhaisesti lämpötilan ANOMALIA-käyriä, esim. kuva 1, jotka eivät kerro absoluuttisia lämpötiloja, vaan poikkeamista trendikäyristä.

https://www.ncdc.noaa.gov/monitoring-references/dyk/anomalies-vs-temperature 

Kuvan  2 sininen käyrä näyttää luonnollisten syiden  vaikutukset ilmaston lämpötiloihin.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Nyt mennään asiaperustein lämpötila-anomalioissa. Absoluuttisiin tai pikemminkin lähelle absoluuttisesti suhteellisiin mittaus-lukemiin (suhteessa ref.) päästään paikallisilla, mahdollisimman laajamittaisilla maamittaus-asemilla (viittaus mm. Prof. Markku Kulmalan tutkimukset).

Käyttäjän JuhoAkola kuva
Juho Akola

Nyt Lauri kyllä puhuu mitä sattuu. Anomalian arvo kertoo erosta baselineen, jonka tason voi valita kutakuinkin mielivaltaisesti. Mutta se ei kerro mitään senhetkisestä kehityssuunnasta, mikä tuo kehityssuunta sitten onkaan.

Meillä voi olla anomaliakäyrä, jossa trendit ovat selkeästi laskevia, mutta kaikki anomaliat silti positiivisia (baseline alhaalla). Ja päinvastoin, trendit voivat olla nousevia vaikka kaikki arvot olisivat miinusmerkkisiä (baseline ylhäällä).

Tässä vielä käytetyimpien pintalämpötiladatasettien baselinet:

GISTEMP 1951 - 1980 keskiarvo
HADCRUT4 1961 - 1990 keskiarvo
RSS 1979 - 1998 keskiarvo
UAH 1981 - 2010 keskiarvo

Huomataan, että yhdessäkään näistä ei käytetä samaa baselineä. Kaikkien näiden mukaan ilmasto on kyllä lämmennyt jonkin verran, mutta baselinen kanssa sillä asialla ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hohhoijaa. Hauki on kala ja tekstisi on olkiukko.

Käyttäjän JuhoAkola kuva
Juho Akola

Kerrotko miten se on olkkiukko. Argumentointivirheeksi leimaaminen ilman perustetta on myös oma argumentointivirheensä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #4

Olkiukossa kirjoitta taistelee toisen suuhun panemaansa väitettä vastaan.

Käyttäjän JuhoAkola kuva
Juho Akola

"Nollaarvot anomaliakäyrissä, kuva 1, kertoisivat, että nousu pysähtynyt ja negatiiviset arvot, että ilmaston lämpötila laskee."

Sanot tuossa suoraan jotain sellaista, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa, ja viestii pahasta asiantuntemattomuudesta. Arvojen suuruus anomaliakäyrissä riippuu suoraan siitä mille tasolle baseline on asetettu, toisinsanoen väität että baselineä muuttamalla voisi muuttaa kuvaajan kehityssuunnan toiseksi. Kun ei voi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5

Voi, voi. Tietenkin lähtökohtana on tuo vertailuarvo. Anomalioissa ei tarkastella absoluuttisia arvoja.

Even if one station were removed from the record, the average anomaly would not change significantly, but the overall average temperature could change significantly depending on which station dropped out of the record.

Käyttäjän JuhoAkola kuva
Juho Akola Vastaus kommenttiin #6

Tuo copy pastesi puhuu nyt aivan muusta asiasta kuin siitä, vaikuttaako baseline trendiin. Baseline ei vaikuta, se on matemaattinen mahdottomuus, ja tämän pitäisi olla näin äärimmäisellä varmuudella aihepiiristä töksäyttelevälle henkilölle tinkaamattakin selvää.

Hyvää jatkoa vaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #8

Taas olkiukko. Eivätkä käyrät vaikuta trendiin...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Lauri puhuu asiaa siinä mielessä, että mitatut arvot ovat aina suhteessa johonkin (baseline). Se mihin suuntaan trendi on menossa, on myös suhteellista (∂ trend.). Baseline voi olla periaatteessa mikä tahansa, samoin muuttujat. Jos baselie on vakio - niinkuin se yleensä on, sen suhteen muuttujia (∑∂x) aina verrataan.

∑∂x trends. / baseline

Käyttäjän JuhoAkola kuva
Juho Akola

Tietysti tossa on, kyse olikin siitä tarkoittaako negatiivinen anomalian arvo kylmenevää ja positiivinen lämpenevää kehityssuuntaa. Ei tarkoita, sillä tuohan johtaisi siihen että baselinea nostamalla voisi muuttaa vaikkapa lämpenevän käyrän kylmeneväksi. Näinhän Lauri tuossa käytännössä väittää (tajuaakohan itsekään mitä väittää?), ja siihen ainoastaan puutuin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #11

Oi voi. Luepas Juho blogini tekstin alku uudelleen. Siinä väitän, ettei ilmaston muutoksen pysähtymistä voida päätellä anomalia käyrästä niinkuin Aro sen tekee:

http://arojouni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246373-il...

Kiitos kuitenkin. Lisäsin blogiigini sanan tarkasteluvälillä, jonka kielitaitoiset ymmärtävät jo linkistänikin.

Käyttäjän JuhoAkola kuva
Juho Akola Vastaus kommenttiin #12

Se ei ole edelleenkään paikkansapitävä väite tuolla lisäykselläkään. Jos baseline nostetaan tarpeeksi ylös niin käyrän kaikki arvot ovat negatiivisia, huolimatta siitä että trendi on positiivinen. Nyt kannattaa käydä vaikka avoimen yliopiston puolella kertaamassa tilastomatematiikkaa ;)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #13

Joo, voi löytää sellaisia kohtia. Muttalue nyt vihdoin blogini alku, jossa väitetään, että ... Asialla ei ole mitään tekemistä tilastoMATEMATIIKAN kanssa, vaan kertauksen vuoksi esimerkiksi

Even if one station were removed from the record, the average anomaly would not change significantly, but the overall average temperature could change significantly depending on which station dropped out of the record.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #13

Lauri tässä ilmeisesti tarkoittaa, että trendin etumerkillä ei sinänsä ole merkitystä (baseline muutokset ) vaan suhteellisilla anomalioilla. Koska baseline voidaan asettaa mihin vain ja vakioksi, se antaa muuttujille itseisarvon.

Trendi voidaan määritellä kumpaan suuntaan vain riippuen siitä, mikä on baseline. Baseline voi olla myös muuttuva, riippuen mistä analyysistä on milloinkin kyse.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #15

Anomalioita eiole tsrkoitettu trendien srviointiin. Kuvasta 2 trendi näkyy.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #16

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset