FAKTANTARKISTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Timo Honkelan Rauhankone ei voi toimia 4

 • 1.
  1.
 • 2.
  2.
 • 3.
  3.
 • 4.
  4.

 

On hämmästyttävää, etä Honkelan tasoinen tutkija, äh teknologian kehittäjä syyllistyy tuollaisiin heittoihin kuin kuvassa 1: ”koneet avuksi ... koneet auttavat”. Niin, en siis pidä Honkelaa tiedemiehenä, vaan teknologian kehittäjänä. 

 

Kuvassa 2 taas ”koneet voisivat auttaa”.  Tämä menee jo käsittämättömäksi: ” Koneen esittämät vaihtoehdot ...”. Ja vielä hullumpaa: ”kaikkien äänestysikäisten suomalaisten ajatukset”. Ikäänkuin paljon olisi enemmän poliittisissa mielipiteissä.

 

Kuvassa 3 kuvitellaan kielitieteilijöiden pystyvän arvioimaan järjestelmien  laatua ja toimimaan koneiden oppimisen ohjaajina. Uskomaton pelkän kielen merkitylsen korostamista.

 

 

Kuvan 4 osalta olen samaa mieltä. Yhteiskuntatieteet olen itse määritellyt ”oppimisjärjestelmiksi”. Toisin kuin luonnontieteissä, tieto ei ole kumuloituvaa. Tuo voi olla yliksepääsemätön haaste tekoälylle.

 

Osa 1

Osa 2

Osa 3

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

”Markus Leskinen sanoo, että tekoälyä markkinoidaan usein sanomalla, että tekoälyn ja algoritmien avulla vältetään erilaiset ennakkoasetelmat tai se, että eri ihmisryhmiä hoidettaisiin eri tavalla.
– Asia on itse asiassa jopa päinvastoin. Tietokonekin voi syrjiä, jos algoritmi käytännössä opetetaan matkimaan ihmisen päätöksentekoa.
Leskinen muistuttaa, että inhimillisessä päätöksenteossa on hyvin usein vinoumia, oikopolkuja ja stereotypioita, jotka altistavat päätökset tasa-arvo-ongelmille.

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/keskustelu-...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Honkelan Orwellilainen maailma:

Kolmas rauhankoneen osa ei mahtuisi kännykkään. Se olisi eräänlainen emoäly, joka tarkkailisi koko maailmaa. Se keräisi tietoa, joka kielii oikeudenmukaisuuden toteutumisesta, ja se varoittaisi havaitessaan merkkejä epäreiluudesta. Despootti se ei olisi, vaan kun pitäisi tehdä globaaleja päätöksiä, se kokoaisi jopa miljardit ihmiset joukkoälyksi. SK

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Politiikka on asioiden hoitoa ei-yhteisiin arvoihin perustuen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset