FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Onnenkantamoisilla pörssiin

  • Onnenkantamoisilla pörssiin

Rovio listautuu pörssiin. Pelit ovat sisältötuotteita. Ne eivät ole innovaatioita sen enempää kuin romaanit tai elokuvat. Mitään pysyvää tulevaisuuden pohjaa pelialalla ei ole. Pelit ovat hittivetoisia.

Vähän kuin lottorinki listautuisi pörssiin! 

 

 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/152413-pelit-eivat-innnovaat...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Kaikki mediayhtiöt pois pörssistä!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Miten määrittelet mediayhtiöt?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Vaikka sisältötuotteita tarjoaviksi yhtiöiksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #6

En samaistai vaikkapa Hesaria ja roviota. Rovio tuottaa harvoin ilmestyvää fiktiota, Hesari päivittäistä dataa ja semifiktiota.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #8

Totta, mutta esim. isoimmat peliyhtiöt (Activision, Electronic Arts) eivät ole enää mitään lottotuotteita. Pienemmät ehkä ovat.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #15

Valtavia markkinointipanostuksilla...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sijoittajan kannalta mielenkiintoinen kysymys, onko yhtiöllä jotain sellaista hallussa, mitä se pystyy monistamaan?

Vain tällä tavalla yhtiön arvo kasvaa, ei kertaprojekteilla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lauri heitti hauskasti. Kuin lottorinki listautuisi pörssiin. :-D

Angry Birds-hype on jo aikoja sitten laantunut. Ei ole edes pelille ominaista liiketoiminnan kasvua enää odotettavissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Rovio tahkoi valtavasti rahaa, miksi eivät perustaneet kunnon tuotekehitysyksikköä, jossa olisivat kehittäneet enemmän uusia pelejä Angry Birdsin jälkeen? Vaikka olisivat laittaneet 20 milj €:n panostuksen uusiin peleihin?

Jos vaikka esimerkiksi 100 miljoonasta eurosta laittaisi 10% hajautetusti erilaisiin uusien tuotteiden kehitykseen, niin olisi hyvät mahdollisuudet, että joku projekti onnistuisi. Tutussa ja turvallisessa pysytteleminen johtaa huonoon vaihtoehtoon.

Ropelihattuosastot ovat tärkeitä yksiköitä yrityksissä, ennakkoluulottomasti pitäisi antaa siellä kukkien kukkia ja tuoda markkinoille uusia kokeiluja, jotkut lähtevät lentoon ja toiset eivät.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Hyvistä mahdollisuuksista" ei voi puhua, kun kilpailijoita miljoonia. Perinteiselläkin puolella on ongelmia:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/riskirahasta-tu...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #10

Olen ihmetellyt sitä taitoa miten kyetään puhumalla saamaan rahat pois sijoittajilta.

"Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman"
http://www.hs.fi/nyt/art-2000005183028.html

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #10

Aikanaan kun olin töissä eräässä tuotekehitysyksikössä niin yhden tärkeän opin sain. Pitää kokeilla aina uusimpia juttuja, koska silloin kilpailu on vähäisempää. On huutava pula hyvistä sijoituskohteista, joten markkinat täyttyvät äkkiä.

Esimerkiksi nyt näin on käymässä chatbottien kohdalta (asiakaspalvelun automatisointi), useat yritykset juoksevat kilpaa markkinoille. Koska asiakkaat haluavat säästää työvoimakustannuksia asiakaspalvelussa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Gröhn on siinä mielessä oikeassa, että pelifirmaan sijoittaminen ja siitä tuottojen saaminen on yhtä varmaa kuin lotossa isohkon summan voittaminen.

Jopa suurehkoja pelifirmoja on kaatunut yhteen pahaan floppiin. Pelin kehittäminen maksaa nykyisin miljoonia eikä mikään takaa, että kopiota menisi kaupaksi siinä määrin, jotta edes sijoitettua pääomaa saataisiin takaisin.

Firma, joka ei tuota mitään tarpeellista, on aina riskisijoitus.

Tarvitsemme ruokaa, lääkkeitä ja vessapaperia tai vaikka kommunikaatiovälineitä. Pelit tulevat vasta siinä vaiheessa, kun kaikki muut perustarpeet on tyydytetty. Playstation on yleensä kotona se viimeisin hankinta.

Nokia on varoittava esimerkki siitä, miten varmallekin sijoitukselle voi käydä, jos firman johto ei pysy ajan tasalla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Pelit kiinnostavat sijoittajia, koska digitaalisen tuotteen jakelu on niin paljon helpompaa. Jos kehität vaikka jonkun uuden innovaation liittyen johonkin "välttämättömyystuotteeseen", niin sen saaminen kaupan hyllylle on pitkä tie ja siinä vaiheessa jo kiinalaiset ovat sen kopioineet ja vieneet markkinoille.

Digitaalisen tuotteen markkinapaikka on netti, siinä on oleellinen ero kaupan hyllyyn verrattuna.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ja siellä miljoonia kilpailijoita "samanlaisella tuotteella".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan maailman pörsseissä kautta aikojen ollut kaiken mahdollisen toiminta-alueen yhtiöitä olivatpa ne sitten innovatiivisia tai ei.

Esimerkiksi Walt Disney Co. on yksi New York Stock Exchangin kiintotähtiä eivätkä sijoittajat sen osakkeita ostaessaan suinkaan ole pitäneet itseään sen suurempina uhkapelureina kuin vaikkapa autoteollisuuteen sijoittaessaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Väite lottoringistä on vähän kuin toteaisi, että menestyskirjailijalla, menestyneellä artistilla tai elokuvaohjaajalla ei olisi sellaisia ominaisuuksia ja osaamista, joka mahdollistaisi muita paremman menestyksen myös tulevaisuudessa. Toki floppejakin tulee.

Mikä ihmeen vaatimus on, että yrityksellä pitäisi olla joku erityinen innovaatio listautuakseen pörssiin? Jos katsotaan vaikka kovalla katteella rahaa takovia teleoperaattoreita, niin esim Elisa tai Telia eivät oikeastaan nykyisellään innovoi mitään vaan pelkästään hyödyntävät olemassaolevaa teknologiaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Olet täysin pihalla. Kertaapa blogini.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Supercell teki vuonna 2015 noin 1,5 miljardin euron liikevaihdon ja puolen miljardin käyttökatteen (tulos ennen veroja, poistoja ja rahoituskuluja).
Markkinointiin yhtiö käytti noin 400 miljoonaa euroa, eli neljänneksen liikevaihdostaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

”Suomen peliteollisuus on kansainvälistä huippuluokkaa. Jos sijoitat kaikkiin näihin kolmeen pörssin peliyhtiöön, joku niistä saattaa olla tenbagger (arvonsa kymmenkertaistaja). On kuitenkin hirveän vaikea sanoa etukäteen, mikä niistä breikkaa”, Lahti toteaa.
Kauppalehti

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Eläkkeitä Rovion onnenkantamoisilla. Eikö eläkeyhtiön kannattaisi kokeilla lottoamistakin.

"Sen sijaan Valtion Eläkerahaston osallistumisesta ei ollut ennakkoon tietoa. Se on seitsemänneksi suurin omistaja 1,3 prosentin osuudella." Kauppalehti

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/wM5Uwzn...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hittipelien salaisuus:
Paananen luettelee kolme mielestään tärkeintä tekijää: tuuri, tarpeeksi aikaa ja hyvä tiimi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Rovion osake järkyttävässä syöksyssä – tulos jäi pahasti ennusteesta.
Kauppalehti

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Rovion osake järkyttävässä syöksyssä – tulos jäi pahasti ennusteesta. Kauppalehti

Tulosta heikensi se, että Rovio investoi parhaiten suoriutuvien pelien käyttäjähankintaan. Rahaa meni 22,2 miljoonaa euroa. Kauppalehti

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Peleissä itsessään voi olla arpajaisten piirteitä, onnenlaatikot:
https://www.talouselama.fi/uutiset/te/e7e9a146-6cc...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kauppalehti:
Monet sijoittajat ovat tällä viikolla seuranneet hämmentyneinä pari kuukautta sitten pörssiin listautuneen peli- ja viihdeyhtiö Rovion kurssiromahdusta. Peliyhtiö koskettaa monia suomalaisia, sillä sen anti oli syyskuussa poikkeuksellisen suosittu.
Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija Jukka Oksaharjun mukaan Rovion suosio syyskuussa ohitti jopa Nokian osakkeen.
”Listautuminenhan oli hyvin suosittu. Nordnetin suomalaisasiakkaiden keskuudessa Rovio ohitti ensimmäisinä kaupankäyntipäivinään jopa Nokian suosion vaihdetuimpien listalla”, Oksaharju sanoo.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Peliosakkeet ovat pelipapereita. Peliyhtiöiden hinnoissa on kosolti tulevaisuuden odotuksia. Esimerkiksi Remedyltä odotetaan uutta peliä vasta vuonna 2019. Siihen asti tulovirta on pientä ja kulut suuria. Tulevan pelin menestys on kysymysmerkki, mikä tekee osakkeesta hankalasti ennustettavan. Remedyllä tulevien tuottojen hinnoittelu on kuitenkin toistaiseksi maltillisella tasolla. TALOUSELÄMÄ

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

”Kun peli alkoi menestyä, yhtiö pystyi investoimaan sen markkinointiin. Viime vuonna Small Giant Games käytti markkinointiin noin 20 miljoonaa euroa eli leijonaosan liikevaihdostaan. Soinisen mukaan yhtiön viime vuoden tulos jäi vielä pakkaselle noin neljä miljoonaa euroa. Yhtiö kääntyi kannattavaksi loppuvuonna.”
”Suomi on tuottanut jälleen todellisen pelialan kasvuraketin. Small Giant Gamesin viime maaliskuussa julkaisema Empires & Puzzles -fantasiaroolipeli takoi yhtiölle 27,9 miljoonan euron liikevaihdon. Siis vain 10 kuukautta pelin lanseerauksen jälkeen.”
Kauppalehti

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Supercell pärjää toistaisksi 400 miljoona vuosittaisella markkinoinnilla. Roviolla menee huonosti:

Helsingin pörssi avasi laskuun keskiviikkona. Pahin laskija on varoituksen antanut peliyhtiö Rovio Entertainment.
Varoittaja Rovio Entertainmentin osake oli pahimmillaan 33,7 prosentin laskussa. Peliyhtiö julkisti ennakkotietoja neljännen kvartaalin tuloksestaan sekä ohjeistuksen vuodelle 2018 ennen markkinoiden avautumista.
Rovion osake oli 28 prosentin laskussa 7,14 eurossa avauksen jälkeen. Alimmillaan kurssi on käynyt tänään 6,60 eurossa. Ylin noteeraus listautumisen jälkeen on 12,34 eurossa.
KAUPPALEHTI

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Peliyhtiö Rovion odotettua heikommat luvut ja näkymät saivat yhtiön osakkeen torstaina hurjaan syöksyyn Helsingin pörssissä. Osakkeen arvo romahti päivän aikana 50 prosenttia päätyen 4,94 euroon. TS

Yleinen käsitys on, että myös listautumishetken tuloslukuja viriteltiin yläkanttiin. Tilapäiset tulot elokuvatoiminnasta olivat suurimmillaan ja tulosta pudottavat markkinointikulut vielä matalia.
Virityksiä tarvittiin, jotta pääomistaja Kaj Hedin sijoitusyhtiö ja Hedin perhe saivat rahastettua annissa liki 230 miljoonaa euroa. KL

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Vuonna 2016 julkaistiin globaalisti n. 750.000 peliä, kertoo KooPee Hiltunen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset