FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Väitös höpsi Nokian älypuhelinkisan häviöstä

  • Talouselämä
    Talouselämä
  • HS
    HS

Väikkärin tekijä Pontus Huotari on pihalla Nokian romahtamisen syistä: 

http://www.talouselama.fi/uutiset/nokia-kompastui-alustapohjaiseen-tuota...

 

 

Tärkein syy löytyy täältä: 

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/47944-applen-vahvuus-on-nokian-hei...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Nokian N9 (ainoa julkaistu meego puhelin) myi enemmän kuin yksikään yksittäinen lumia. Itseasiassa nokian n9 on edelleen äärimmäisen haluttu käytettyjen puhelimien markkinoilla. Windowsiin siirtymisessä hätiköitiin ja pahasti.

Nokian johdolta puuttui kunnianhimoa ja riskinottokykyä ja siksi tappio alkoi kun siirryttiin suunnannäyttäjästä perässäjuoksijaksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ihmiset jotka eivät ole käyttäneet ohjelmistojen kehitysympäristöjä (kännyköille), menevät toistuvasti harhaan Nokia-analyyseissään. Tuotantotalous kuten väittelijällä ei anna asiaan oikeaa syvällistä näkemystä. Teoriaherrat hohhoijaa...

Kerrataan:
Nokian kännykkäbisnes kaatui kehnoilla työkaluilla kehitettyihin puoleen sataan vuosittaiseen itsenäiseen kännykkäversioon.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Jokunen vuosi sitten pläräsin kaappejani, jossa oli Tekniikan Maailma -lehtiä vuosituhannen alusta. Muistaakseni 2002 TM oli haastatellut silloista tutkimusjohtajaa Yrjö Neuvoa. KORJAUS: olikin numerossa 7/2003.

Olin ällistynyt miten hyvin Neuvo oli nähnyt etukäteen ne tekijät, joilla tulevaisuudessa menestyttäisiin. Valitettavasti - syystä tai toisesta - Nokia ei kyennyt Neuvon visioita seuraamaan.Tuo haastattelu kannattaa kaivella esiin.

Oma tulkintani Nokian tuhosta on se, että Nokia humaltui menestyksestään ja luuli, ettei mikään muu toimija pystyisi tuomaan mitään uutta ohi Nokian. Nokia piti itseään trend setterinä, jota muiden oli PAKKO seurata - Nokiasta oli tullut amerikaksi "cocky".

Nokia ei herännyt vaikka simpukkapuhelimet ja vielä ultraohuet razorit hetkeksi antoivat muille valmistajille etumatkaa. Nokia pystyi nuo (mekaaniset) etumatkat nopeasti kuromaan kiinni.

Mutta ratkaiseva virhe ei mielestäni ollut lukemattomien versioiden tuominen markkinoille. Ratkaiseva virhe liittyi jälleen menestyksestä humaltumiseen. Vaikka kaikki muut toimijat jättivät Nokian johtaman Symbian -liittouman, Nokian herääminen ohjelmistojen aivan ratkaisevaan merkitykseen menestystekijänä myöhästyi. Meego tuli liian myöhään ja oli Nokian omaa tekoa.

Neuvo oli nähnyt ohjelmistojen merkityksen jo paljon aiemmin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Oletko yhtään katsonut muropaketin Meegon tarinoita 1 ja 2? Tärkeimmät syyt löytyvät niistä.

Olen aikaisemmin kysellyt ex-nokialaiselta syitä. Eniten löytyy alihankkijoista, ketkä aliarvioivat kykynsä ja hankkivat lisäaikaa ja yliarviointeja, jolloin hankitaan rahaa.

Meegon tarinoista saa selvän kuvan, että täysi sota oli kahden alustan kesken ja kaikki kesken eikä kukaan tiennyt missä mennään. Kolmas oli alusta, jonka Elop pisti toteuttamaan. Ilman tärkeitä toimenpiteitä Nokia ei olisi olemassa nykyään.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Talouselämän artikkelin voi lukea niinkin, että vaikka älypuhelimien romahdus oli alkanut aikaisemmin, koskee väitös vain Nokian Windows-puhelimien aikaa. Kilpailevien järjestelmien - ios, android - etumatkaa yritettiin kuroa kiinni. Väitös nostaisi keskeiseksi epäonnistumisen syyksi sovellusten määrän suosimisen laadun kustannuksella. Kyllä tässä voi perää olla. Perinteinen matkapuhelin ostettiin puhelimen ominaisuuksien takia. Älypuhelimen hankintapäätökseen voi enemmän vaikuttaa se, millaisia appeja siihen saa, ja tämähän koko ajan oli Windowsin heikkous.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä. Jälleen kerran otsikointi on hsrhaanjohtava.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. Tuohon en usko. Appseja saa ja edelleen koko ajan Windowsin kaupasta ja juuri äsken minulle tuli koko Windows 10 -luurin päivityspaketti ja sen asensin jo.

Ongelma Androidilla on se, että ei löydä hyvää sovellusta satojen samanlaisten joukossa.

Eikä Windows-luurille ole tullut lainkaan viruksia tai tietoturvan uhkia.

Pidän tämän luurin varakännykkänä ja aion jatkossa hankkia HMD:n Nokia-luureja kun muihin Android-luureihin ei voi luottaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #8

@8. Se tiedetään, että minkälaista tarkastusta vaadittiin ja usein sen sovelluksen kehittäjä ei ole koskaan katsonut ja vaikka muut halusivat katsoa alkuperäistä lähdekoodia, niin sitä ei koskaan nähty kun kehittäjä ei ole yhtään mitään antanut tietoja. Ilmankos sitten typistyi kokonaan.

Sitten on Anroidilla semmoiset ohjeet, että kuka tahansa voi luoda ja tehdä satoja klooneja ja osa paljastuu semmoiseksi vakoiluohjelmaksi tai virukseksi vain siksi, että voidaan hyödyntää omaan taloudelliseen hyötyyn.

Ei ole kenelläkään helppoa tehdä punaista lankaa, jota noudattaa. Ei edes Applella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset