FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Soininvaara höpsi tekoälystä 1

  • Kuva 1, Suomen kuvalehti
    Kuva 1, Suomen kuvalehti
  • Kuva 2
    Kuva 2

Yleensä fiksu Osmo Soininvaara syyllistyy pahaan yleistysharhaan tehdessään johtopäätöksiä tekoälyn kyvyistä lääketieteellisiin erittäin suppean röntgenkuvien tunnistusohjelman perusteella, kuva 1. Myös neuroverkoista Soininvaaralla on harhainen käsitys, kuva 2. Neoroverkoista on hyötyä lähinnä hahmontunnistiksessa.

Yleistysharha

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Pitäisiköhän tuolle tekoälylle keksiä jokin muu nimitys?

Mielestäni jo tietokone on huono termi. Etenkin vanhempi väki tuntuu välillä kuvittelevan, että tietokoneet oikeasti tietävät jotakin.

Toinen hankaluus on termi "uusi tietokone". Olen monesti törmännyt tilanteeseen, jossa pöytäkoneestani on hajonnut jokin komponentti. Kun olen mennyt ostamaan uutta komponenttia, olen usein kuullut kysymyksen, että eikö kannattaisi ostaa uusi tietokone.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Kaikki uudet kodinkoneet ovat mallia smart eli älyjotain. On älytelkkaria, älykotia ja älykästä jääkaappia. Kybernäkökulmasta smart on sama kuin vulnerable. Älyn hyödyt ovat usein vaatimattomia, mutta haavoittuvuudet sitäkin konkreettisempia."
http://www.tivi.fi/blogit/it-maailman-neljas-iso-m...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ehkä voisimme puhua konepäättelystä. Sama juttu kuin robotit - nykyisin monta kertaa puhutaan robotista kun tarkoitetaan tietokoneohjelmaa. Robotti nimityksen käyttö on siis laajentunut tarkoittamaan jotain sellaista mitä alkuperäinen robotti ei ole.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Testasin Kelan chatrobottipalvelua (http://chattirobotti.kela.fi/). Olen kehitellyt googlen api.ai:lla asiakaspalvelua. Sen kokemuksen perusteella huomasin, mitä Kela joutuu viilaamaan omassa chatrobottipalvelussaan.

Esimerkiksi se ei hallitse tilannetta jossa lineaarisesti etenevä keskusteluketju tilapäisesti katkeaa ja käyttäjä kysyykin jotain muuta asiaan liittyvää. Tämän sain omassa kokeilussani korjattua lisätäen tilanteeseen liittyvän kontekstin muistissaoloaikaa, jolloin api.ai kykeni vastaamaan myös järkevästi muunlaiseen kysymykseen, tai kommenttiin.

Sitten helpommin taklattava ongelma Kelan palvelussa on, ettei näyttänyt tietyissä tilanteissa olevan kuin kaksi eri tyyppistä vastausta.

Se mitä näihin robotteihin pitäisi kehittää, niin lauseiden muodostaminen on se. Nyt ne "hahmottavat" lauseita ja sen perusteella valitsevat aina niistä etukäteen syötetyistä lauseista sopivan. Eli jonkinlaista "älykkyyttä" on siis lauseiden tunnistamisessa ja niiden kohdistamisessa oikeanlaiseen aikomukseen. Jos ne osaisivat myös muodostaa lauseita, niin pienemmällä esimerkkilauseiden joukolla ne pystyisivät vastaamaan hyvin laajasti eri tavoin.

Jokin sovellutus kykenee jo tekemään uutisjuttuja, ehkä sen toteutuksessa on jo tarvittavat asiat oivallettu lauseiden muodostamisesta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Texasin yliopiston syöpäkeskus on laittanut Watson-kumppanuusohjelmansa jäihin. Kukaan keskuksen lääkäreistä ei halunnut kommentoida 39 miljoonaa dollaria maksanutta kokeilua Gizmodolle, mutta viestinnästä todettiin, että "lopullista tietoa Watsonin hyödystä potilaille ei ole vielä saatu"

Watson - tekoälyn Donald Trump:

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/tekoalyn-donald-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset