FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Sitra höpsi tekoälystä

  • Sitra
    Sitra
  • Sitra höpsi tekoälystä
  • Martin Ford
    Martin Ford

Sitrakin on langennut samaan ktm Maria Ritolan höpöön, mihin ovat aikaisemmin sortuneet Talouselämä ja Kauppalehti Optio, kuva. 

Vastedes tekoäly pystyy lukemaan kaiken sen tietomäärän, mitä tiedeyhteisö on tähän mennessä tuottanut ja etsimään sieltä hypoteeseja ja ymmärtämään hypoteesien taustalla olevia oletuksia. Ja lisäksi rakentamaan aivan uusia hypoteeseja olemassa olevan tietomassan pohjalta”, Ritola sanoo.

Myös Demoksen Aleksi Neuvonen esittää höpöä oppimisesta ja tieteestä. Kummallakaan ei Google Scholarin  mukaan ole tieteelliseksi katsottavia julkaisuja. Myös Ritola on työskennellyt aikoinaan Demoksessa.

https://www.sitra.fi/artikkelit/tekeeko-robotti-parempaa-tiedetta-kuin-i...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Tekoälystä kohkaaminen on vain tekosyy olla tekemättä mitään.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tekoäly on IT-alan muotisana, joka pysyy hyvin sitkeästi mukana.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Yhteistä tekoälystä höpsijöille om, että eivät ole perillä tekoälystä tai sovellusalasta. Esimerkki jälkimmäisestä:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232093-honke...

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tekoäly on edennyt aaltoina 10 vuoden sykleissä. Jo Alan Turing tunsi sen idean 1940-luvulla. 1980-luvun aalto oli voimakas, kun itse lähdin mukaan. 1990-luvulla tuli miljoonien markkojen arvoiset Symbolic-koneet ja ohjelmistot, joita isoimmat firmat ja VTT Suomessa hankkivat. Ne investoinnit menivät täysin harakoille, minkä Tekes sitten myönsi.
2000-luvulla tekoälystä oltiin melko hiljaa. Suomen Tekoälyseura järjesti tapahtumia ja kansainvälisesti ala eriytyi 15 eri osa-alueeseen.
Kävin 1990-2011 noin 25 alan konferenssissa, eniten Lontoossa. Suomalaisia niissä ei juurikaan (muita) näkynyt.

Suomen tekoälyosaaminen on pääosin lähtöisin TKK:lta ja Teuvo Kohoselta neuroverkoista. Kieleen perustuva tekoäly ei aiemmin ole ollut suosittua muuta kuin kääntämisen osalta. Kielikone siitä esimerkkinä.

Itse olen erikoistunut formaaleihin kieliin, systeemeihin ja malleihin, joilla voi kuvata mitä tahansa. Sekin on huomattava edistysaskel. Siinä koneelliset ja kognitiiviset menetelmät yhdistyvät meta-tason avulla. Meta-mallit ovat olio-ohjelmoinnissa se kaikkien tärkein asia. Suomessa MetaCase Oy soveltaa sitä tietoutta korkealla tasolla.

Aikanaan Lauri väitti, etten ymmärrä metamalleista mitään. Enköhän? Olen esitelmöinyt mallintamisen konferensseissa Denverissä, Vancouverissa ja Kaiserslauternissa ja oppini on otettu vastaan näissä software engineering-tapahtumissa, joten kansainvälisesti olen saanut arvostusta tekoälyn ohjelmoijana ja tutkijana FT-pätevyydellä. 25 vuotta olen näitä töitä koodaillut, että kyllä siinä käytännössäkin pätevöityy.

Minuakin hirvittää tämä tekoäly-höpötys. Sen tarkoituksena saattaa olla mielipidevaikuttaminen käsitteillä, joita ei ole edes olemassa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Missähän oli puhetta metamalleista?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tuplan poisto.

Eräässä toisessa yhteydessä sen metamalli-kritiikkisi Lauri toit esille. Toivottavasti olet muuttanut mieltäsi. Se tosin ei liity tähän puheenaiheeseen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yövyin äsken modernissa Paviljonki-hotellissa. Ovikortti oven pielessä olevaan rakoseen kytki sähkövirran huoneeseen. Se oli tuttua vanhaa sähkötekniikkaa.

Mutta en löytänyt valokatkaisijaa. Suomessa on ollut sähkölamppuja jo 135 vuotta, ne on aina sytytetty oven pielessä olevalla katkaisijalla. Viimein löysin älykännykän lampun avulla huonevalojen ohjaustaulun pöytälampun alapuolelta.

Nappuloita painelemalla sain vain valot vilkkumaan, mutta en kattovaloa enkä pöytälamppua. Viimein sain jotain valoja huoneeseen. Tuskanhiki oli kohonnut otsalle. Kirosin tekoälyn. Otin kourallisen nitroja ja löysin baarikaapin. Piti napata Martell-konjakkia molemmat pienet pullot ennenkuin elämä palasi. Surkea loppu insinöörin menestykselliselle ja pitkälle it-uralle.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tekoäly tulee, se on aivan varmaa, Lauri Gröhnin vastustuksesta huolimatta.

Jos ei tule, niin sitten on ryhdyttävä uskomaan luojaan, joka loi meidät omaksi yksilölliseksi kuvakseen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Höpöt. En vastusta tekoälyä. Panin 80-luvulla pystyyn Suomen ensimmäiset teknologiaohjelmat tekoälystä ja neuroverkoista.

Kritisoin lehtien ym. toistamaa katteetonta hypeä, joiden lähteenä useimmiten ovat konsultit tai rahaa keräävät yritykset.

Vahvasta tekoälystä ei ole ensimmäistäkään näyttöä.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/213...

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214583-suomen-digitalisoinnin-historia-1995–2015

Arvo Kukko

"Tekoäly tulee, se on aivan varmaa, Lauri Gröhnin vastustuksesta huolimatta."

:-D varmaan se tulee kunhan tiedetään tai nääritellään mitä se on. Ja varmaan rajattuja ihmisaivojen (tai apinan tms. aivojen)suorituksia jäljitellään huimasti tehokkaammin "tekoälyllä". Olen aina vieroksunut tuota termiä. Jo silloin kun ystäväni M. Roos teki siitä lisurinsa 70-luvulla. Käsitteelle pitäisi olla ihan joku muu nimi kuin *äly.

Algoritmeistähän siinä lähdetään. Itsekin olen tehnyt oppivan algoritmin, joka täyttää shakkilaudan ratsuhypyillä. Algoritmissa ei ollut mitään *älyä, mutta sen tekeniseen hippunen sitä vaadittiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset