FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Talouselämä höpsi tekoälystä

  • Talouselämä höpsi tekoälystä
  • Martin Ford
    Martin Ford

Suomessa ei liene ainoatakaan  jounalistia, jolla olisi sen verran ymmärrystä tekoälystä, jotteivat he kirjaisi sellaisenaan kaikkea sitä höpöä, mitä tekoälyuskovaiset ja markkinamiehet heille suoltavat. 

Esimerkkinä nyt Talouselämä kuva 1. Määrä ei muutu laaduksi.

"Teolliseen vallankumoukseen verrattuna sen, mitä nyt käydään lävitse, vaikutukset ovat moninkertaisia. Vauhdiltaan kymmenkertainen, skaalaltaan 300-kertainen, ja vaikutuksiltaan 3 000 -kertainen ilmiö. Vaikutukset työmarkkinoille ovat tietysti sen mukaiset", hän varoitti." 

Taustalla on Ritolan 10 viikon kurssi ns. Singulariteetti "yliopistossa".

 

 Kauppalehti Optio kirjoitti samaa roskaa, tosin huomattavasti varovaisemmin:

 

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236891-option-hopoa-tekoalysta

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tulee mieleen kuinka Tekes repsahti Valkeen höpöön korvavalosta ja miljoonia meni:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/154408...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Enpä sanoisi. Tekoälyhypetykset alkoivat 10 vuotta sitten ja bisnes edelleen parikymmentä miljoonaa pakkasen puolella.

"ZenRoboticsiin on pumpattu omia pääomia 18 miljoonaa euroa, joista tappioihin on kulunut 15,6 miljoonaa euroa." KL

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Olenpa kerrankin Laurin kanssa samaa mieltä. Tekoälystä vouhottavat eivät ymmärrä aisasta yhtään mitään. Tulee mieleeni opiskeluajoilta 70-luvun alussa, että ideoitiin, kuinka lääketieteellinen diagnoosi voitaisiin tehdä varsin yksinkertaisilla algoritmeilla paremmin kuin lääkärin tekemänä. Kuitenkin edelleen olemme lääkärin tekemien diagnoosien varassa. Homma´ei ole koskaan ollut tietokoneiden laskentakapasiteetista tai muistimäärästä kiinni, vaan jostain muusta. Kunhan edes tällainen suoraviivainen juttu saataisiin toimimaan, mutta sovellusta ei vain näy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomalainen innovaatio jota Rolls-Royse tuli tukemaan, laivat jotka kulkevat automatiikalla etäohjattuna. Eivät vain huomanneet että Norja oli jo paljon pidemmällä ja laski jo vesille valmiin aluksen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Keinoäly ei pysty ratkaisemaan ongelmaan, jota emme tiedä. Tämä ns. sokea piste (unknow unknows), jossa ihmiset ja organisaatiot toimivat tiedostamattomasti taitamattomasti (unconsciosly incompetent) ilman kykyä tehdä päätöstä puuttuvan kokemuksen ja sen avulla saadun ymmärryksen johdosta."

"Keinoälyn avulla pystytään ratkaisemaan ongelmia, joissa ongelmat ovat olemassa ja aineistot saatavilla ratkaisun strukturoimiseksi esim. käsitekartoiksi tai päätöksentekoavaruuksiksi. Keinoäly siis täydentää ihmisen tai ihmisten päätöksen tekoa tuottamalla lisätietoa sellaisista äärimmäisen laajoista aineistoista ja ympäristöistä, joihin ihmiseltä meni vuosikausia. Toisaalta voidaan kysyä, mitä järkeä on analysoida kaikkea kerralla? " Mika Helenius

https://www.linkedin.com/pulse/ai-tekoälyä-vai-älytöntä-hölmöilyä-mika-helenius

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tekoäly ei korvaa ihmistä, vaan parantaa ihmisten suorituskykyä:

http://www.kurzweilai.net/when-ai-improves-human-p...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Harri Valpolan höpöä uudessa Talouselämässä:

"Nykyään tekoäly tarkoittaa toisen aallon tekoälyä, joka perustuu ihmisten aivojen toimintaa jäljitteleviin neuroverkkoihin. Ne ovat erittäin pitkälle kehitettyjä ohjelmistoja, joiden toiminta ei perustu yksityiskohtaisiin sääntöihin, vaan tilastollisiin malleihin."

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tekoälyn historiaa. Toisin kuin kirjoittaja luulee, GO-peliä ei voi pitää tekoälyn merkittävänä hyppäyksenä.

Inspite of all the current hype, AI is not a new field of study, but it has its ground in the fifties. If we exclude the pure philosophical reasoning path that goes from the Ancient Greek to Hobbes, Leibniz, and Pascal, AI as we know it has been officially started in 1956 at Dartmouth College, where the most eminent experts gathered to brainstorm on intelligence simulation.

http://www.kdnuggets.com/2017/04/brief-history-art...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Maria Ritola jatkaa höpöään tekoälystä Talouselämässä:

"AlphaGo-kone pystyi voittamaan parhaan pelaajan go-pelissä, joka vaatii intuitiivista ymmärrystä. Vastaavanlaista koneen osaamista pystytään käyttämään jossain vaiheessa reaalimaailmassa. Myös tieteessä keinoälyllä on huima potentiaali."
http://www.talouselama.fi/tyoelama/miten-tyomarkki...

AlphaGo-peli on niin spesiaalisysteemi, että sen perusteella ei voida tehdä mitään johtopäätöksiä tekoälyn tulevaisuudesta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Suomen kuvalehti höpsii tekoälystä:

”Googlen DeepMind -firman kehittämä AlphaGo-tietokoneohjelma kohautti maailmaa maaliskuussa 2016. Se pelasi strategista go-peliä 18-kertaista maailmanmestaria Lee Sedolinia vastaan ja voitti 4–1.
Tulos nousi otsikoihin, koska oli oletettu, ettei tekoäly saavuta tällaista fiksuutta vielä vuosikymmeniin. ”

Kyse ei ole mistään ”fiksuudesta” . Kyse on vain pelistä, jonka säännöt ovat erittäin ylsinkertaiset, vaikka tilanteet ovatkin monimutkaisia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Höpö on lähtenyt ikuiseen kiertoon, kansanedustaja Pilvi Torsti Iltalehdessä:

”On hyvä huomata, että tekoälyä hyödynnetään tällä hetkellä monilla kentillä, joissa tekoäly mahdollistaa uusia työtapoja. Esimerkiksi suomalainen yritys Iris AI on rakentanut tekoälyä, joka pystyy ymmärtämään tieteellisiä tekstejä ja auttamaan tutkijoita hyödyntämään olemassa olevan tiedon nykyistä paremmin. Tieteellisen artikkelin kirjallisuuskatsaus voidaan tehdä 80 prosenttia manuaalista työtä nopeammin.”

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset