FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Tekoälykin heikoilla nettihauissa

Netti on täynnä virheellistä ja ristiriitaista tietoa. Tekoälyllä ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä yleisellä tasolla tuossa viidakossa. 

Esimerkki 1 

Wiki kirjoittaa täyttä roskaa mm. nousuvedestä: 

"Vastaavasti vastakkaisella puolella maapalloa Kuun aiheuttama painovoima on hieman keskimääräistä pienempi, ja siksi vesi asettuu hieman keskimääräistä kauemmaksi Kuusta. Näin syntyy toinen vuorovesipullistuma." Wiki

Yle prismakin jakelee harhaista tietoa samasta asiasta:

"Merenpinta, maanpinta ja ilmakehä pullistuvat kaksi kertaa vuorokaudessa hieman ulospäin sitä mukaa kun kuun painovoima venyttää pyörivää maapalloa."

Jos tekoäly tekisi päätöksensä enemmistöperiaatteen perusteella, menisi se harhaan, koska suurin osa teksteistä tuota samas roskaa kuin yllä. Toisaalta asia on niin triviaali, että tieteelliset tekstit tuskin ovat puuttuneet asiaan. Koulukirjatkin ovat väärässä.

Esimerkki 2

Eikä Wikillä ole aavistustakaan innovaation käsitteestä:

"Innovaatio voidaan ymmärtää ideana, käytäntönä tai esineenä, jota yksilöt pitävät uutena." Wiki

Innovaatioista netistä on lukemattomia ristiriitaisia käsityksiä. Wikin suomenkielinen versio on täyttä roskaa, enlantilainen versio on hieman parempi. Tekoälyn tehtävä on toivoton.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Hmm, jos wikien tieto on väärin, onko ongelma tekoälyssä vai älyssä?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Luonnollisest molemmissa. Molemmat ovat epäluotettavia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Wikipediaan kirjoittaa moni asiantuntija, mutta heidän ohella tietämättömät amatööritkin saavat sinne sepustuksiaan läpi.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

kerrankin samaa mieltä Gröhnin kanssa,netti on väärällään väärää tietoa,
mutta tässä nousee esiin sellainen hassu piirre,
että Gröhn on vuosia paasannut miten väärin vuorovesiasiakin esitetään, muttei ole koskaan kertonut miten se hänen mielestään tapahtuu, joten hän ei ole omalta osaltaan korjaamassa "nettiä".

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jotkut kuvittelevat harhaisesti, että tekoälyn menestys tietokilpailu Jeopardyssa osoittaisi suurta kyvykkyttä suoritaa hakuja. Käytetyt yhden sanan vastaukset ja yhden lauseen kysymykset ovat trivialiteettejä eivät mitenkään liity blogin osoittamaan ongelmaan.

"Jeopardy eroaa eniten muihin tietovisailuihin nähden parhaiten sillä, että juontaja kertoo vastauksen ja kilpailijat yrittävät mahdollisimman nopeasti keksiä sille sopivan kysymyksen, niin että etuliitteenä on joko ”kuka on” tai ”mikä on”." Wiki

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset