FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Taloustiede ei ole tiede 2

Ruotsin keskuspankki myöntää taloustieteen palkinnon Alfred Nobelin muistoksi. Kyseessä ei ole oikea Nobelin palkinto, vaan muistopalkinto. Kun katsoo myönnettyjä palkintoja, voi vain ihmetellä missä tuo tiede luuraa. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että noita palkintoja pitäisi myöntää vain kerran kymmenessä vuodessa. Nyt niitä väännetään tikusta.

Taloustiede ei nimestään huolimatta ole tiedettä, vaan joukko keskenään kilpaiilevia kultteja. Nobelin taloustieteen muistopalkinnoille on harvoin katetta. Taloustieteilijöitä voidaan hyvällä syyllä verrata Delfoin oraakkeleihin. Samaten ns. tulevaisuudentutkimus ei ole tiedettä, vaan eräänlainen konsultin työkalupakki. Eikä matematiikkaan ole tiede, vaan erittäin hyödyllinen abstraktien olioiden teknologia.

 

Aalto-yliopiston harhainen tenure track

14.11.2009 11:56 Lauri Gröhn  

Olen ihmetellyt Aalto-yliopistonhehkutusta tenure trackistä, mutta vasta hiljan minulle selvisi, mistä siinä oikeasti on kyse:

"Amerikkalaisen yliopistojärjestelmän vahvuus on niin sanottu tenure track. Amerikkalaisissa yliopistoissa ei ole valmiina laatikkoja, joissa sanotaan, että nyt tänne tarvitaan tällainen taloustieteilijä, jonka pitää osata opettaa sitä sun tätä. Yhdysvalloilla lähdetään siitä, että jos joku on fantastinen ihminen, hänet palkataan, vaikka kellään ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä hän aikoo tehdä. Ei haluta sellaista ihmistä, joka tekee sitä, minkä jo osaamme, vaan sellainen, joka luo tulevaisuutta." (Bengt Holmström, HS kuukausiliite 11/09)

Mutta mitä Aalto-yliopisto viestittää:

"Tenure track -urapolulle hyväksytyn henkilön kanssa sovitaan tavoitteet ja aikataulut. Etenemistä arvioidaan tietyissä vaiheissa uraa. Lopputulokseen eivät vaikuta muut tekijät, kuten rahoitus tai avointen virkojen määrä. Jos pärjää, niin luvassa on pysyvä professorin virka."

Noilla kahdella lähestymistavalla ei ole mitään yhteistä. Merkillistä on, että Holmström kuitenkin on Aalto-yliopiston hallituksessa.

Sympatiseeraan Holmströmin mallia, vaikka se taitaa sopia vain suurien korkeakoululjen suurille osastoille. Mallissa on lieviä yhtymäkohtia jo monasti esittämääni Suomen malliin:

"Pienellä maalla ei ole varaa panostaa top-down ohjelmiin, vaan pitäisi panostaa bottom-up omaperäisiin yksittäisiin tutkimus- tai tuotekehityshankkeisiin, kun joku tutkija nousee esiin selvästi muita etevämpänä." 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Taloustiede on tiedettä, joka pystyy kertomaan , että viime vuonna tähän aikaan oli hyvä aika myydä", on joku virkannut.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Taloustiede tieteenä on aivan yhtä luotettava kuin teologia on uskonnon ja uskovaisuuden selittäjänä. Selaista paikallan pysyvää mallia ja lähtökohtaa jota voisi luotettavissa kokeissa toistaa, kuten vaikkapa fysiikan ilmiöitä, ei kummasskaan ole.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Eivät toistokokeet ole tieteen välttämätön kriteeri.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Taloustiede on tiedettä samanlailla kuin esimerksi lääketiede tai biologia. Se ei ole kuitenkaan samanlailla tiedettä kuin fysiikka tai kemia, jossa voidaan ennustaa taphtumat hyvinkin takasti matematiikan avulla. Ilman taloustiedettä emme voisi arvioida verotuloja, investointien kannattavuutta tai talouskasvua. Taloustieteen keskiössä on ihmisen käyttäytyminen, jota on vaikea ennustaa, kuitenkin voimme arvioida trendin, mikä onkin paljon.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuollaiset laskentamallit eivät ole mitään tiedettä. Lääketiede on sateenvarjotermi. Biologia on aito tiede. Ennustaminen ei ole tieteen välttämätön kriteeri.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Wikipedia määrittelee tieteen näin:

"Tiede tarkoittaa todellisuuden ilmiöiden ja niiden välisten suhteiden järjestelmällistä ja arvostelevaa tutkimista sekä sen avulla saatua tietojen jäsentynyttä kokonaisuutta."

Kyllä taloustiede ainakin tuon määritelmän täyttää.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Järjestelmällisyys kusee makrotaloudessa, jossa on toistensa kanssa kilpailevia koulukuntia.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Koulukuntien määrä kertoo, kuinka paljon on vielä tutkittavaa, kun on kerran mahdollisuus niin useisiin mielipiteisiin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #9

Oikea tiede ei perustu mielipiteisiin tai poliittisiin näkemyksiin, kuten ns. taloustiede.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä Aalto-yliopiston tenure track-policy kuulostaa kovin amerikkalaiselta ja olen varma, että prof. Bengt Holmströmkin epäilemattä asian erittäin hyvin tuntee.
Nimim. UIUC alumnus

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei ole kuten blogistani selviää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

En väittele asiasta enempää.

Toisaalta Jenkeissä vallitsee toki myös meitä paljon joustavampia vaihtoehtoja. Esim. Harvardin professuuriin valittiin kerran henkilö, jonka väitöskirjaa ei ollut vielä virallisesti hyväksytty, mutta jonka eväät olivat sellaiset kuin mm. prof. Bengt Holmström kuvaa.

UIUC:ssa hoiti vakin. professuuria legendaarinen henkilö, joka oli hankkinut kannuksensa kahdelta eri alalta, mutta joka ei ollut väitellyt. Hänen kv. tutkimustyönsä ja tieteellinen tuotantonsa puolestaan olivat vakuuttaneet laitoksen ja yliopiston.

Toisaalta eräs noin 5-6 vuotta tenure trackissa ollut työsuhde katkaistiin, kun uutta tulosta ei tullut. Huvittavana lisänä kerrottakoon, että muuan huippuprofessori kieltäytyi kunniatohtorin arvosta yliopistossa, joka oli hänen mukaansa "niin kehno, ettei hän halunnut olla sen kanssa missään tekemisissä."
---

On olemassa eri luonteisia tieteenaloja, osa ns. kovia osa pehmeitä. Menetelmien osalta tavoitellaan tieteellisen tutkimuksen periaatteita. Taloustieteen matemaattiset mallit ovat tällaisia.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Ajatteletko tosiaankin, että taloutta ei voi tutkia tieteellisesti?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Postimerkkejäkin voi tutkia tieteellisin menetelmin. Taloustiede rakentaa malleja, jotka keskenään ristiriitaisia eivätkä toimi makrotasolla. Mikrotaloustiedettä ei voi kutsua tieteeksi, taloudenhoidon tukiaine vain.

Taloushistoria on enemmän tiedettä kuin taloustiede.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Ristiriitaiset teoriat, mallit tai koulukunnat eivät ole merkki epätieteellisyydestä. Fysiikassakin on ristiriitaisia teorioita ja koulukuntia, kenelläkään järkevällä ihmisellä ei tule mieleen kiistää tältä pohjalta fysiikan tieteellisyyttä.

Ajatteletko siis, ettei siitä mikä katsotaan mikrotaloustieteen tutkimusalueeksi voi tehdä tiedettä?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #23

Olet pihalla fysiikasta. Rinnakkaisia "vallitsevia" teorioita ei ole, toisin kuin ns. taloustieteessä.

Väikkäreitä voi tehdä mistä tahansa, muttei niiden tai virkanimekkeiden perusteella voi määrittää tieteitä.

Lisäksi sekoitetaan tiede ja teknologia. Matematiikka ja tietojenkäsittelytiede ovat käsitteellisesti teknologioita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset