FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Globaalin laman todellinen syy

 

Ettäkö digitaalisuus (teollinen internet jne.) muka nostaa tuottavuuden ja maailmantalouden uudelleen kasvuun. Syy lamaan on juuri digitaalisuuden murroksen 1980-2010 mahdollisuuksien asteittainen heikkeneminen. Pääosa niistä innovaatioista on jo tehty. 

Elämme muka digitalisaation murrosvaihetta. Ei. Sellainen oli jo yli 30 vuotta sitten. Silloin minäkin oli kehittämässä maailman ensimmäisiä digitaalisia hissejä ja puhelinkeskuksia. Ja kolleegat mm. stakkereita, varastorobotteja.

80-luvulla piti tietokoneiden mullistaa opetus. Vuosikymmenen lopulla piti tekoälyn olla ratkaisu kaikkeen. 90-luvulla multimedia syrjäytti EU:n puiteohjelmissa sulautetut järjestelmät. Nykyinen digitalisaation tarkoittaa entistä laajemmin verkotettuja sulautettuja järjestelmiä. Lanseerasin termin sulautetut järjestelmät (embedded systems) 80-luvun alussa. 

Hypen vallassa yritetty technogy push onnistuu hyvin harvoin oli tasona sitten yhteiskunta tai yritys.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/211260-digitalisaatio-on-....

 

 Digitalisaatio murroksena on nykypäivän harhainen uskonkappale.  Nyt keräillään vain tuottavuuden rippeitä.

"Northwesternin yliopiston professori Robert Gordon uskoo, että tietotekniikan vallankumous on jo nähty: se alkoi 1960-luvulla ja saavutti huippunsa vuosituhannen vaihteen it-kuplan tienoilla. 2000-luvulla innovaatiot ovat Gordonin mukaan lähinnä liittyneet viihteeseen ja tehneet laitteista pienempiä. Koko talouden tuottavuus ei ole kuitenkaan enää juuri kasvanut. HS

Robert J. Gordon's, a Northwestern University economist whose 2000 paper 

Does the ‘New Economy’ Measure Up to the Great Inventions of the Past?”

included a damning comparison of the flood of inventions that occurred a century ago with the seeming trickle that we see today. Consider the new products invented in just the ten years between 1876 and 1886:

internal combustion engine, electric lightbulb, electric transformer, steam turbine, electric railroad, automobile, telephone, movie camera, phonograph, linotype, roll film (for cameras), dictaphone, cash register, vaccines, reinforced concrete, flush toilets. The typewriter had arrived a few years earlier and the punch-card tabulator would appear a few years later.

And then, in short order, came airplanes, radio, air conditioning, the vacuum tube, jet aircraft, television, refrigerators and a raft of other home appliances, as well as revolutionary advances in manufacturing processes. (And let’s not forget The Bomb.) The conditions of life changed utterly between 1890 and 1950, observed Gordon. Between 1950 and today? Not so much.

http://www.roughtype.com/?p=1603

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219945-tuottavuuden-nousu-on-lopul...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Se on Internet joka muuttaa maailmaa. Muutos on niin iso, että moni ei sitä edes ymmärrä; vanhat eivät käsitä uusia asioita ja nuoret eivät tiedä mitään maailmasta ennen Internettiä. Lama johtuu siitä, että vanhanaikaiset yritykset eivät ole onnistuneet sopeuttamaan liiketoimintaansa uudenaikaiseen maailmaan. Saman voisi sanoa vanhoihin dogmeihin jumittuneesta politiikasta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Toistat vallitsevaa höpöä.

Mikä on globaalin laman syy?

Tiedätkö edes mitä termi sulautetut järjestelmät tarkoittaa?

Suomen Digitaalisuuden harhainen historia 1995-2015:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214583-suomen-digitalisoinnin-historia-1995–2015

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tekevien käsien osuus tietovirrassa on kadonnut, samoin myös tuotannossa ja jakelussa. Tottakai materiaalivirtojem käsittely ja toimitusten luotettavuus nousee ( on jo noussut ) uudelle tasolle, kun ei ihminen ole välissä sähläämässä. Mitä tästä sitten seuraa nk. vanhollie teollisuusmaille ? Ehkä tuotantokustannusten laskun ( henkilökulujen osuus pienenee edelleen ) kautta osa tuotannosta palaa takaisin lähtömaahansa, mutta kun kasvava kysyntä on kuitenkin siellä kehitysmaissa, niin talouskasvu vanhoissa maissa jää olemattomaksi, kun ei raha riitä kuluttamiseen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kasvun pysähtymisen takana on rahan vähyys. Palkkatyöllä ja kulutuksella on suora yhteys. Jos tuo rahan vähyyden ongelma on jollain tavalla poistettavissa, niin se on sitten täysin käänteentekevää.

Mutta kasvuhan ei tosiaankaan pysähdy, vaan se jatkuu muualla.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Totta. Syyt ja seuraukset menevät varmaan päällekäin.

Materiaaliohjauksen ( tilaus-, raha-, ja tavaravirta ) automatisointi on hyvä esimerkki. Virheiden määrä, tilatuista tavaroista, on pudonnut lähelle nollaa, ja ka. toimitusaste tilauksista ovat jo yli 96 %. Samalla kuitenkin lähtövarastojen ( tuotannon ) arvot on jo pudotettu niin alas, että kiertonopeudet ovat A varastoissa parhaimmillaan sama kuin toimittajan laskutusjakso.

Tästä on enää vaikea parantaa tuottavuutta, ainakaan digitaalisesti. Mutta henkilökuntaa töihin ei enää tarvita kuin murto-osa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuollaiset mikrotason esimerkit ovat hyödyttömiä, kun on puhe globaalin laman syistä, tuottavuuden kasvun pysähtymisestä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Googlella ja googlen ekosysteemillä ei ole lamaa, koska ymmärtävät miten Internet toimii.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

So what. Tuo liittyy yritystalouteen.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

En nyt rupea valitsemaan puolia, mutta muistutan, että globaali-BKT on pienentynyt jo kaksi vuosineljännestä. Meinaa ongelmia Suomelle, joka vie nimenomaan investointituotteita (hissejä, automaatiota jne.).

Sekä kummallisella tavalla tilapäisviritelty kansainvälinen talousmekniikka että tekniikan (aiempi) nopea kehitys kytkeytynevät kulttuurin ja arvojen tasolla monimutkaisesti toisiinsa. Esim. establishmentti ei tunnu helposti myöntävän yhden aikakauden menneen. Vallan keskittäminen kuuluu kasvun aikaan, silti keskittyminen jatkuu sekä politiikassa ja sotilasliitoissa että taloudessa.

Ehkä suurin ongelmamme on, että päätöksentekoprosessimme ovat harhaisia ja viiveisiä. Hyvin vaarallista aikana, joka muuttuu nopeasti.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Digitalisaation huippututkija varoittaa teknologian vallankumouksesta: ”Vanhanaikaisia töitä ei voi pelastaa”.

"MIT:n professori Erik Brynjolfsson pelkää, että menneisyyteen takertuvat poliitikot ja edunvalvojat tuhoavat tulevaisuuden. Ilman järkevää politiikkaa teknologinen murros lisää tuloeroja."

"Mediaanitulot ovat polkeneet paikoillaan monessa länsimaassa jo pitkään. Yhdysvalloissa kotitalouksien reaaliset mediaanitulot ovat ostovoimakorjattuina kutistuneet vuoden 1999 jälkeen, vaikka maan talous onkin kasvanut. Yhteiskunnat rikastuvat, mutta vauraus keskittyy jo ennestään rikkaille."

Koko juttu jossa myös aika päteviä vastauksia aloittajalle >>> http://www.hs.fi/talous/a1472353541632?ref=a-luet-#10

Talouden pyörintään vaikuttanee sekin, että maailman rikkain prosentti omistaa jo enemmän kuin loput 99 prosenttia ihmisistä. Prosenttiporukan 62 rikkainta ihmistä omistaa saman verran kuin köyhempi puolikas maailman väestöstä, eli noin 3,5 miljardia ihmistä. Ei juma!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Teknoginen murros meni jo.

Tässä blogissa aiheena on laman syyt, ei populaarikirjoja kirjoittavjen konsulttien spekulaatiot.

OLISI KIVA, JOS KOMMENTOIJAT LUKISIVAT BLOGIN ENNEN KOMMENTOONTIA!

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Todellakin näin: digitalisaatio on edennyt vuosikymmeniä. Tuoreimpia askeleita ovat kehittyneemmät algoritmit, big data, verkottuminen (sis. internetin) ja anturien kehittyminen.

Suomelle tärkeimmässä prosessiteollisuudessa ollaan jo kehittämässä/on jo kehitetty kunnossapitoa ennustavaksi. Se on hienosäätöä. Tosin aina joku jotain taas keksii.

Kokoonpanotyön automatisointi auttaa kone- ja laitevalmistusta.

Käsittääkseni maailmantaloutta kasvatti paljon rahoituksen ja Kiinan avautuminen sekä rahtien halpeneminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset