FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Höpöä Linuxista 2

Että tällee muka: 

Linux-käyttöjärjestelmä on ilman muuta laitoksemme tunnetuin saavutus, sanoo tietojenkäsittelytieteen laitoksen johtaja Sasu Tarkoma

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/linuxin-maailmanvalloitus-alkoi-25-vu...

 

Totuus:

Linus Torvalds has attributed his eventually inventing and developing the Linux kernel, likewise having pre-emptive multitasking, in part to his having owned a Sinclair QL in the 1980s. Because of the commercial failure of the machine and lack of support, particularly in Finland, Torvalds became very used to having to write his own software rather than relying on programs written by others.[9] His frustration with the Sinclair would also lead to his purchasing a more standard PC in later years on which he would develop Linux.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sinclair_QL

 

 

Osa1:

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/linuxin-maailmanvalloitus-alkoi-25-vu...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Pitää ensin tietää aiheesta ja ainakin mitä eroa on UNIXilla, Linuxilla ja BSD:llä. Mahdoton vaatimus hesaritasolla. Hesarin olisi parempi keskittyä "Onko iPadissa siistimmät kuvakkeet kuin Androidissa?" -tason juttuihin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Nyt keskustellaan historiasta. Linux lähti Unixin kloonina liikkeelle. Yliopistolla ei siinä osaa eikä arpaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos logiikka menee niin, että koska Helsingin Yliopisto on kouluttanut opiskelijansa, niin kaikki mitä Opiskelijat elämässään tekevät voidaan listata Yliopiston meriiteiksi, niin silloin Sasu Tarkoma puhuu totta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Höpöt.

Wiki:
16–17-vuotiaana Torvalds osti säästämillään ja stipendeinä saamillaan rahoilla toisen tietokoneensa, Sinclair QL:n. Torvalds osti koneeseen lerppuaseman, jonka ajuri oli huono. Kirjoittaessaan uutta ajuria hän löysi koneen käyttöjärjestelmästä Sinclair QDOSista virheitä ja alkoi tutkia järjestelmää. Koska käyttöjärjestelmä oli tallennettu lukumuistiin, ei Torvalds kuitenkaan voinut korvata järjestelmän huonoja osia omalla koodillaan. Torvalds osti Englannista koneeseensa osia ja ohjelmia sekä kloonasi pelejä ja myi niitä tietokonelehdille.
...
Torvalds kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1988 saaden kaikista viidestä aineesta laudaturin. Samana syksynä hän pyrki Helsingin yliopistoon ja sai opiskelupaikan suoraan, koska oli kirjoittanut pitkän matematiikan ylioppilaskokeesta täydet pisteet.[16]

Torvalds aloitti yliopisto-opintonsa Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Hänen pääaineekseen tuli tietojenkäsittelytiede. Hän opiskeli ensimmäisenä vuotenaan hyvin aktiivisesti, mitä ei hänen sanojensa mukaan tämän jälkeen enää tapahtunut...

Kesällä 1989 Torvalds aloitti asepalveluksensa Uudenmaan Prikaatissa, Tammisaaressa. Hän kotiutui 11 kuukauden kuluttua reservin vänrikkinä. ...

Torvalds osti tietojenkäsittelytieteen professori Andrew Tanenbaumin kirjan Operating Systems: Design and Implementation, jossa Tanenbaum käsittelee Minixiä, opetuskäyttöön kehittämäänsä riisuttua versiota Unixista. Kirja muutti Torvaldsin elämän: hän ihastui Unixin selkeään rakenteeseen ja sen taustalla olevaan filosofiaan. Vuosina 1990–1991 myös Helsingin yliopistossa oli ensi kertaa käytössä Unix, Digital Equipment Corporationin Ultrix, jonka myötä Torvalds sai ensikosketuksensa ihailemaansa järjestelmään.[19]

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tammikuussa 1991 Torvalds osti osamaksulla uuden tietokoneen. Hän suhtautui PC-tietokoneisiin aluksi varauksin, mutta päätyi ostamaan 386:n sen hinnan, tehokkuuden ja yleisyyden vuoksi. Kone sisälsi riisutun DOS-käyttöjärjestelmän, mutta Torvalds halusi Minixin, jonka hän joutui tilaamaan ulkomailta. Minixin saapuminen kesti kuitenkin yli kuukauden, ja tuona aikana Torvalds pelaili paljon Prince of Persia -toimintaseikkailupeliä. Kun Minix lopulta saapui, Torvaldsin aika meni sen paranteluun. Hän ei kuitenkaan ollut tyytyväinen käyttöjärjestelmän pääte-emulaattoriin ja päätti kirjoittaa oman. Tästä ohjelmasta muodostui lopulta käyttöjärjestelmän ydin, Linux.[21]

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #5

Eli näyttäisi vahvasti siltä, että Helsingin Yliopisto yrittää varastaa Torvaldsin meriitit. Seuraavaksi varmaan Tekes alkaa kehua kuinka viisaasti on menetellyt myöntäessään rahaa Tietojenkäsittelyopin Linux-projekteihin.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kaikki tietävät että linux on unixin pohjalta suunniteltu mutta se sisältää 0% unixin koodia vaan se on suunniteltu nollasta. Sen takia se on lähes posix yhteensopiva mutta ei täysin posix yhteensopiva.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

HUT:n ansiot taitaa jäädä nimen "Linux" popularisoimiseen. Toki UNIX:ia pyörittävän raudan hankkiminen taloon saattoi myös myötävaikuttaa kehitykseen.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Höpöä, kutsuu softaa keksinnöksi ( invention). Tavoitteena oli nimenomaan saada aikaiseksi parempi UNIX-klooni PC:lle.

Linux is 25! And going corporate. Only 7.7% of contributions come from unpaid devs: bit.ly/2bgD37l #Linux25

Jari-Matti Mäkelä

Klooni sanana on pelkkä approksimaatio. En oikein näe pointtia siinä, että jos tekee yhdenkin yhteensopivan systeemikutsun kernelin userspace-API:iin, niin silloin on 'vain klooni', eikä mikään innovaatio. Systeemikutsujen API on vain pieni koristeellinen kuori ja Windowsistakin saa tehtyä 'UNIX-kloonin' Laurin logiikalla, jos win32-apin päälle rakentaa UNIX-yhteensopivuuskerroksen. Eli lisäämällä uusi koodi voidaan täysin mitätöidä kaikki aiempi innovointi.

Jos lähtökohta on esim. UNIX System V, Linux on pitkän aikaa monelta osin mennyt omia polkujaan ja esim. Wikipedia piirtää sen erilliseksi haaraksi eikä osaksi UNIX-puuta [1]. Linuxhan ei edes ole yhteensopiva enää itsensä kanssa eikä toimi niillä 386-koneilla, josta se lähti liikkeelle.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/UNIX_System_V#/media...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #12

Kerrataan:

Linux lähti halusta saada UNIX PC:lle, eikä edes ollut eka.
Linux ei ole keksintö eikä innovaatio.
Millennium-palkinto oli ansaitsematonta.
Helsingin yliopisto ottaa ansaitsematonta kunniaa Linuxista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset