FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Suomesta Kiinaa enemmän hiilidioksidia asukasta kohden

  • Pahimmat saastuttajat per asukas
    Pahimmat saastuttajat per asukas

Vuosina 2011-2015 Suomen hiilidioksidipäästöt asukasta kohden olivat lähes tuplasti ja USA:n kolminkertaiset Kiinaan verrattuna. 

SUOMALAINEN ON PAHEMPI SAASTUTTAJA KUIN KIINALAINEN. 

Voi kysyä onko suomalaisten eettistä osoitella sormella Kiinaa... 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Huomioon pitää ottaa myös se, että suuri osa Kiinan päästöistä johtuu mm. suomalaisille tehdyistä tavaroista ja niiden kuljetuksesta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomlaisten tulisi siis vähentää vielä ennestään CO2 päästöjään ( saasteitaan ) vielä 50 % päästäksemme kiinalaisten tasolle.

Olen vegaani kierrättäjä ja ajan polkupyörällä. Sähköni ostan ruotsalaiselta vesivoimlta.

Miten voisin vielä pienentää omaa saastuttamistani ja pelastaa maapallon muuttamatta Kiinaan ?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Henkilökohtaista "jalanjälkeäsi" voisit ymmärtääkseni pienentää sohvaperunoitumalla eli passivoitumalla niin, että kuluttaisit ihmisyksilönä vähemmän energiaa.

Toisaalta: polkupyöräilevä vegaanikierrättäjä on jo tehnyt (ja tekee) voitavansa, joten koko yhdyskunnan jalanjäljestä ei voi syyttää sinua eikä kaltaisiasi. Olisiko mahdollista, että toimisit poliittisesti tai kansalaisaktiivina niin, että polkupyöräily, veganismi ja kierrätys yleistyisivät?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Lehtisalaatin kasvattaminen aiheuttaa kolminkertaiset kasvihuonekaasupäästöt kuin pekonin tuottaminen.

Carnegie Mellonin yliopiston tutkijat väittävät, että kasvisruoka ja muut terveelliset ruokavaliot pahentavat ilmastonmuutosta.";

http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/kestava_kehity...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #9

Hieman noloa linkittää tuollaista. Sinähän olet yleensä tiukkana väitteiden tieteellisyydestä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #21

Carnegie Mellon ei tuttu?

"Environment Systems and Decisions -lehdessä julkaistu tutkimus mittasi ruoantuotannon energiankulutusta, vesijalanjälkeä ja kasvihuonekaasupäästöjä Yhdysvalloissa."

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #9

Lehtisalaatti on kaikkein tarkoitushakuisin esimerkki turhanpäiväisestä kasviksesta! Mokoman tupsukan ainoa merkitys on vihreän värin tuominen kattaukseen, koska muuten lehtisalaatti on lähinnä vettä.

Tiedostava vegaani syö paprikaa ja porkkanaa, joissa on todellista ytyä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #28

Nariset detaljista.

"Environment Systems and Decisions -lehdessä julkaistu tutkimus mittasi ruoantuotannon energiankulutusta, vesijalanjälkeä ja kasvihuonekaasupäästöjä Yhdysvalloissa. Vertailussa huomioitiin kasvatus, prosessointi, kuljetus, myynti ja palvelut sekä säilytys ja käyttö kotitalouksissa."

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

En välttämättä lukuun usko, mutta jos paikkansa pitää niin Kiinan päästöt ovat noin 140 kertaiset Suomen päästöihin verrattuna.
Eli prosentuaalisesti noin 0,7%, joten kovin pieni merkitys on Suomen päästöillä kokonaisuuteen?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kiinan väestö 2013 oli 1357 miljoonaa, samana vuonna suomen väestö oli 5,439 miljoonaa. Jos kerrotaan sadalla neljälläkymmenellä suomen väestö, pitäisi lopputuloksena saada kuinka monta suomalaista tarvittaisiin että saadaan koko kiinan saasteet aikaan. Tulos on 761,46 miljoonaa. Suomalainen siis saastuttaa 1,78 kiinalaisen edestä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä laskennallisesti puhtaiden hiilidioksidiemissioiden kannalta. (Silloinkin täytyy ottaa huomioon se, että noin 500 miljoonaa ihmistä Kiinan maaseutuväestöstä ovat ihmisiä, joita ei voi laskea kuluttajiksi.)

Kiina saastuttaa kuitenkin henkeä kohdenkin laskettuna moniverroin ilmaan päästettyjen hiilipartikkelien kannalta laskettuna. En ole moisia lukuja nähnyt, mutta suurimmassa osassa keskikokoisista kaupunkeja, joita ei ole tuunattu ulkomaalaisten esittelyä varten, ilma on ruskeaa ja haisee hiileltä. Asuessani Shanghaissa oli tehdaspaikkakuntamme noin 150 kilometrin päässä ja aina siellä vierailtuani sain "määräyksen" laittaa vaatteet saman tien pesukoneeseen kotiin saapuessani.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Saat reput tästä harhaisesta laskusta, se kusee:

"Kiinan väestö 2013 oli 1357 miljoonaa, samana vuonna suomen väestö oli 5,439 miljoonaa. Jos kerrotaan sadalla neljälläkymmenellä suomen väestö, pitäisi lopputuloksena saada kuinka monta suomalaista tarvittaisiin että saadaan koko kiinan saasteet aikaan. Tulos on 761,46 miljoonaa. Suomalainen siis saastuttaa 1,78 kiinalaisen edestä."

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Samalla epäeettisellä logiikalla Suomessa murhat ovat yksi lysti, koska USA:an verrattu määrä minimaalinen...

"Eli prosentuaalisesti noin 0,7%, joten kovin pieni merkitys on Suomen päästöillä kokonaisuuteen?"

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ja tuo 0,7% on siis Kiinan osuudesta, jos mennään koko maailman tilanteeseen, niin osuus on tuosta vielä murto-osa.
Ymmärtääkseni tässäkään asiassa Suomen ei pidä olla koko maailman omatunto. Eli tilanteessa, jossa Suomen teollisuuden mahdollisuuksia koko ajan kiristyksillä huononnetaan ja ohjataan sitä vielä valvomattominpiin oloihin, kyllä koko maailman tilannetta vain huononnetaan. Ja samalla tietenkin Suomen taloutta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #15

Suomihan nimenomaan pelaa omallatunnolla, kun korostaa Kiinan suurta osuutta hiilidioksipäästöihin, vaikka Suomi on suurempi saastuttaja asukasta kohden.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Eihän tämän pitäisi olla moraalikysymys lainkaan, vaan pitää globaalin ilmaston vuoksi pureutua siihen, mikä vaikuttaa eniten. Silloin Suomella ei ole asiaan osaa eikä arpaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #17

Nimenomaan kyseessä on moraalikysymys. Koska olet lehdissä nähnyt otsikon, että

SUOMALAINEN SAASTUTTAA ENEMMÄN KUIN KIINALAINEN?

Oletko sitä mieltä, että pienessä maassa saa olla huonompi moraali?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Asiat eivät ole noin yksioikoisia. Suomi on kaikista läntisistä teollisuusmaista ilmastollisesti kylmin ja ihmiset tarvitsevat jo arjessa paljon enemmän energiatuotantoa kuin muualla. Lisäksi maamme resurssit ovat ohjanneet teollisuuden rakennetta hyvin energiaintensiiviseen suuntaan, kun asioita tarkastellaan pitkällä aikajänteellä. Kiinastakin löytyy takuuvarmasti yksittäisiä pisteitä, joissa asustaa viisi miljoonaa ihmistä ja jotka "ihmiset" tuottavat siinä pisteessä enemmän hiilidioksidia kuin suomalaiset.

Jos tarkoituksena on taistella globaalin hiilidioksidiemission vähentämiseksi, pitää pureutua oleelliseen, ei sellaiseen, jolla ei ole kokonaisuuteen nähden mitään merkitystä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #30

Voi silti kysyä onko suomalaisten eettistä osoitella sormella Kiinaa...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Eiväthän suomalaiset sormella Kiinaa varsinaisesti osoittelekaan, vaan toteavat vaan sen faktan, että Kiina on maailman suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja. Tarkoitus ei ole mollata kiinalaisia, vaan tuoda järkeä keskusteluun, jossa peräänkuulutetaan toimenpiteitä, jotka ajaisivat Suomen talouden entistäkin ahtaammalle.

Suomi voi myötävaikuttaa paremmin globaaliin kehitykseen huolehtimalla siitä, että pystymme säilyttämään asemamme koulutettuna hyvinvoivana kansakuntana, joka kykenee tarpeellisiin innovaatioihin. Kaikilla mailla on oma erityinen roolinsa tässä talkoossa ja Suomen rooliin ei kuulu teollisuuden alasajaminen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #32

Ei ole asukasta kohden. USA tuotta pslhon enemmän. Ja katso kuvaa blogin alussa!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Ei olekaan asukasta kohden, mutta vain kokonaisvolyymilla on merkitystä globaalille ilmastolle, jos hiilidioksidilla sille sanottavaa merkitystä on.

Kiina on yhden hallituksen alainen suvereeni alue ja sillä hallituksella on mittavassa määrin enemmän valtaa lainsäädännössä kuin länsimaisilla demokratioilla. Kiina on siis otollinen kohde, kun etsitään ratkaisua globaaliin tilanteeseen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #37

Epäeettistä logiikkaa. Ilmeisesti Pariisin kokous toimi eettisesti ainakin Kiinan suhteen.

Jukka Mäkinen

Jokainen tuulimylly vaatii hiilivoimalan sitä pyörittämään. Mitä enemmän verovaroilla ylläpidettäviä tuulimyllyjä rakennetaan, sitä enemmän säätäviä hiilivoimaloita tarvitaan. Suomen energiapolitiikka on niin idioottimaisen järjetöntä ettei sellaista voi saada aikaan kuin vihreiden ja kepulien yhteistyöllä.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Kannattaa huomioida että Kiina ja Yhdysvallat sijaitsevat leudommalla ilmastovyöhykkeellä kuin Suomi, eli niillä kuluu paljon vähemmän energiaa lämmitykseen.

Ja miten Suomen päästöt Kiinaan verrattuna ovat "kolminkertaiset" kun Suomen päästöt ovat linkin takana olevan taulukon mukaan 10.2t/henkilö ja Kiinan 6.7t/henkilö? Ja Yhdysvaltojen päästöthän ovat suuremmat kuin Suomen (17.0t/henkilö)...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

USA:ssa kuluu enemmän energiaa ilmastointiin kuin lämmitykseen, mutta kymmenissä osavaltioissa on oikea talvi.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

2014 per asukas:
Suomi 10,07
Kiina 7,60

Suomi siten +33 % suhteessa Kiinaan.
http://edgar.jrc.ec.europa.eu/overview.php?v=CO2ts...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Löysit vuosittaisen taulukon. Suomalainen vähentänyt hiilidioksiden päöstöjä edellisistä vuosista, kiinalainen lisännyt.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hiilidioksidipäästöt ja saastuttaminen eivät ole sama asia. Hiilidioksidipäästöt eivät ole saastetta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Moderointilinja:

Yritän säästää blogini lukijoita kommentoijien roskalinkeiltä. Jankkaajatyperykset estoon. Lapselliset viestit, niitä näitä viestit ja metaviestit poistetaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset