FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Diginatiivit

Sitra on julkistanut raportin Diginatiivit, työ, kansalaisuus.

Diginatiivien tunnuslauseena voisi pitää tätä: ”Trailerien avulla arvioidaan, kannattaako elokuva katsoa.” Lapsellista, ellei jopa sairasta. Diginatiivit kuolaavat tätä: "tietotulvassa asian ytimen tulee käydä nopeasti ilmi."

Tiedon omaksumistatapa on "visuaalinen ja viihteellinen." Samoin esittämistapa (esimerkki): http://vimeo.com/6997010
(Kadunmiehen roskaa serendipiteetistä, holistisuudesta jne.)

Innovaatioteorioissa on ollut termi gate keeper ollut käytössä jo vuosikymmeniä sitten. Diginatiivit puhuvat "solmuhenkilöistä". Diginatiivit ovat sivistymättömiä silmäilykulttuurin uhreja.

Tässä mennään jo farssin puolelle: ”Ohjelmistokehittäjien tulot vaarantuvat. On siirryttävä apurahamenetelmistä kaiken luovan ja avoimen kehittämistyön korvaamiseen kansalaispalkalla.”

Luku kansalaismielipide on todella lapsellista tekstiä: Hallinto alkaa ostaa konsulteilta katsauksia kansalaismielipiteisiin, jotka otetaan huomioon suunnittelussa."

Sivulta 28 voisi esittää kysymyksen: Vastaako viihde ”henkisiin tarpeisiin” vai mistähän kyse?

Lähteissä pinnallista mielipidekirjallisuutta ja lehtiä, ei yhtään tutkimusta tai vakavasti otettavaa kirjaa.

Raportti:
http://www.foresight.fi/wp-content/uploads/2009/12/Diginatiivit.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

"Tietotulvassa asian ytimen tulee käydä nopeasti ilmi." Tuo ainakin pitää täysin paikkansa. Ei kenelläkään ole enää aikaa lukea satojen sivujen selontekoja. Oleellinen referaattiin ja nuo sadat sivut referenssimateriaaliksi. Niin sen pitää toimia.

Muutoin en ota kantaa muutoin kuin siltä osin, että digitaalisessa maailmassa tiedon jakelu on muuttunut peruuttamattomasti. Nyt voidaan joko valita tie, jossa yritetään mukautua eri keinoin tai sitten voidaan hangata viimeiseen asti vastaan ja pitää kiinni menneestä. Molemmissa tapauksissa muutos tulee, haluttiin sitä tai ei. Ensimmäisessä tapauksessa virallinen Suomi ajaa itsensä umpikujaan kuin taas jälkimmäisessä voidaan vaikka keksiä jotakin uutta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

#1 Pitää, pitää, mutta todellisuus osoittaa, ettei tuo instant-oppiminen toimi. Katsopa vaikka tuo linkattu video, jonka kaltainen roska jopa herättää ihastusta erilaisissa tilaisuuksissa. Esitys loistava, sisältö vain puuttuu. Ei ranskalaisia viivoja, vaan kuvia, kuvia, kuvia.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kannattaa ottaa todesta tuo trailerivaroitus. Lauri Gröhnin kannattaisi palvella lukijaa ja kääntää tuo trailerikommentti suomen kielelle. Trailerin voi käsittää ensivaikutelmaksi.

Henkilöön käyviä ensivaikutelmia tarjoavat:

- kalliin asunnon vuokraajat
- autokauppiaat
- kosmetiikkakauppiaat
- televisio-ohjelmien tekijät
- lehtitoimittajat
- mainoskuvaajat
- kansalaiset itse http://irc-galleria.net/

Yleensä kaikki hömppä, missä ei tarvita dervointia eikä teknistä tuoteselostetta, on trailerismia.

Minusta Kansallinen Kokoomus ja Bon Helsinkikin ovat trailerismia niin kuin Sari Sairaanhoitaja.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Vai eivät elokuvien trailerit ole tuttuja. Ei niillä ole mitään tekemistä ensivaikutelmien kanssa. Ne ovat houkuttimia, yleensä typeriä etenkin amerikkalisissa filmeissä.Tässä tuo kohta raportista:

"Hyvänä esimerkkinä pätkällistymisestä ja nettisukupolvelle luonteen- omaisesta tavasta laittaa tärkeysjärjestykseen omaa ajankäyttöään on elokuvien trailerien katsomisen suosio: niiden avulla arvioidaan, kannattaako elokuva katsoa. Elokuvatraileri on myös sisältö sinällään – niistäkin voi keskustella, ja niiden avulla pysyy mukana sosiaalisessa vaihdossa, jossa kiinnostavien sisältöjen jakaminen on arvokasta."

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

”Ohjelmistokehittäjien tulot vaarantuvat. On siirryttävä apurahamenetelmistä kaiken luovan ja avoimen kehittämistyön korvaamiseen kansalaispalkalla.”

Mitä tuo tarkoittaa sinusta ja mikä siinä on farssinomaista?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

#5
Ajatus tuossa on, että noiden höpsöttäjien mielestä ohjelmistokehittäjistä tulisi valtion renkejä. Eräänlainen verkottunut kolhoosi.

Lainaus kokonaan:
"Ohjelmistokehittäjien tulot vaarantuvat. On siirryttävä ”apurahamenetelmistä” kaiken luovan ja avoimen kehittämistyön korvaamiseen ”kansalaispalkalla”, joka perustuu julkiseen, avoimiin mittareihin perustuvaan arviointiin. Yrityksiltä peritään open source -veroa, ja open source -teostomaksuja. Suljetun koodin käytöstä on maksettava haittaveroa. Työseurannasta tehdään toimituspohjaista."

Kalevi Kantele (nimimerkki)

Olen Laurin kanssa samaa mieltä ja Jackin kanssa eri mieltä. Olen kirjoitellut aiheesta useammankin jutun. Tässä yksi:

http://www.kantele.org/p10.html

Kannattaa lukea myös siitä syntynyt pienimuotoinen keskustelu Juha Suorannan kanssa (seuraavat jutut). Viimeinen laajempi juttuni aiheesta:

http://www.kantele.org/tietoyh.html

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

#6 Tuossahan on vallan hyviä ideoita. Nykyisellään jo suuri osa ohjelmistoista on saatavissa täysin ilmaiseksi open source -pohjalta. Tulevaisuudessa perinteinen lisenssinmyyminen ei tule tasan tarkkaan enää onnistumaan, joten muita ansaintakeinoja on harkittava.

Suljettujen, kaupasta ostettavien ohjelmistopakettien juna meni jo.

Lisäksi kannustaminen vapaassa levityksessä olevan open sourcen käyttöön on kannustettavaa, sillä vain tällöin voidaan välttää tuhoisat softamonopolit (ks. SAP tai Microsoft). Suljettu koodi olisikin laitettava haittaverolle, sillä maailmassa jossa pyörä pitää keksiä aina uudelleen vain sen vuoksi että se pitää keksiä uudelleen, ei ole paljoa järkeä. Kannattaisi ennemminkin antaa kaikki koodi vapaaseen jakoon, jotta softankehitys menisi oikeasti eteenpäin eikä polkisi paikallaan. Tämä toisi jopa sitä talouskasvua kun järjettömyyksiin ei uppoaisi turhaan rahaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

#8 Et viitsisi levittää täydellistä roskaa. Open Source ei käytännöllisesti koskaan ole luonut mitään uutta, vaan laillisesti varastanut ideoita, johon muuta tahot ovat investoineet valtavia summia.

Luovan työn sosialisoijia riittää.

Sallin tähän yhden kommentin, mutta sitten asian vierestä puhuminen saa loppua.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

#6 Entä jos ohjelmistokehittäjät saisivat tulonsa valtiolta, mutta kysynnän eli esim. latauskertojen mukaan? Tällöin se ohjelmistosuunnittelija, jonka suunnittelemaa ohjelmaa ladataan eniten ilmaiseksi, saa suuremman osuuden valtion ohjelmistobudjetista kuin skeidaa vääntänyt kilpailija.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

#9 Niin... Linuxin 3d-käyttöliittymä? Monityöpöytä? Linux yleensä? Nokian kännykkäkäyttöjärjestelmätkin ovat Linuxista portattuja, samoin monen auton sulautetut järjestelmät. Pitää muistaa sekin, että toinen ääripää, MS, ei itse ole koskaan kehittänyt itse mitään. Dosista, graafisesta työpöydästä, hiirestä ja moniajosta lähtien kaikki on varastettua.

Entäpä Openoffice? Ei mitään uutta vai? Entä Openofficen natiivi pdf-konversio jota Officeen ei saa vieläkään ilman epäkäytännöllistä kikkailua? Muistuttaisin kuitenkin että odt oli ensimmäinen formaatti ikinä, joka saavutti ISO-standardin aseman. Docx sai saman standardin vasta vuoden lahjontakierroksen jälkeen.

Sitäpaitsi jos open source on aina yhden askeleen jäljessä, "varastettua softaa" niinsanotusti, niin miksi se on sitten haastanut monopoliasemassa olevat de facto standardit kaikkialla tietotekniikassa? Miksi pitäisi maksaa huonommasta softasta kun parempaa saa ilmaiseksi (kuten diginatiivitkin hyvin huomauttavat).

---

Ja miten niin puhun asian vierestä? Puhut diginatiiveista ja heidän kehitysideoistaan. Tarkensit kommentissa #6 tätä ajatusta ja itse tartuin tähän ja totesin olevani samaa mieltä diginatiivien kanssa. Eikö blogissasi saa olla eri mieltä? Itse otit tuon open sourcen esille ja jos nyt kiellät sen kommentoinnin se kertoo enemmän sinusta ja argumenteistasi kuin mistään muusta.

LG: Linux syntyi kun joukko ihmisiä halusi UNIXin PC:hen. Tuo "3d-käyttöiittymä" on tosi lapsellinen. Linuxista on toistasataa yhteensopimatonta versiota käytössä erilaisissa koneissa. Olet tuonut pointtisi esille. Open Sourcesta voi jatkaa keskustelua muualla. iMacin 3d on paljon fiksumpi, vaikkei kosketusnäyttöä.

Jyrki Paldán

"Sitäpaitsi jos open source on aina yhden askeleen jäljessä, "varastettua softaa" niinsanotusti, niin miksi se on sitten haastanut monopoliasemassa olevat de facto standardit kaikkialla tietotekniikassa?"

Eiköhän jutun juoni ole siinä että kaikki softa - kuten kaikki muukin ihmisen kehittämä - perustuu kumulatiiviseen tietoon. Niin avoin kuin kaupallinenkin. Tuosta premissistä voidaan sitten asetella ne värilinssit mukavasti päähän, tulkita omaa mielipidettä tukeva näkemys ja rationalisoida se argumentiksi. Ihan siis vain päättämällä että softatyyppi x on roskaa, koska kumulatiivinen tieto.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Anssi Vanjoen blogissa käsitellään myös diginatiiveja, joista hän käyttää nimitystä digitaalinatiivit. Eipä eroa poliitikkojen turhista puheista:
http://microsoft.blogit.kauppalehti.fi/blog/17839/...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Onko internetin käyttämistaidon imartelulla todellista tulevaisuutta?"
http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/view/4412

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Higher media multi-tasking activity is associated with smaller gray-matter density in the anterior cingulate cortex.
http://sro.sussex.ac.uk/50361/

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Yhdysvaltalainen neurotieteilijä ja psykologi David Meyer on laskenut, että multitasking laskee tuottavuuttamme jopa 40 prosenttia.
http://mic.com/articles/99408/science-has-great-ne...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

– Tutkimussarjat tällaisista oppijoista ovat kuitenkin alakuloista luettavaa. He eivät ole kriittisiä ongelmanratkaisijoita, vaan luottavat ensimmäiseen löytyvään tietoon. He ovat passiivisia informaation kuluttajia, eivät uuden tuottajia. He eivät osaa valikoida, arvioida ja prosessoida tietoa. Nämä valmiudet vaativat vahvan perusosaamisen, ja sen saavuttaminen vankan ohjauksen, Keltikangas-Järvinen sanoo.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/psykolo...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Multitasking tyhmistää:

To make matters worse, learning information while multitasking causes the new information to go to the wrong part of the brain, as shown by Russ Poldrack of Stanford. If students study and watch TV at the same time, for example, the information from their course work goes into the striatum, a region specialised for storing new procedures and skills, not facts and ideas. Without the distraction of TV, the information goes into the hippocampus, where it is organised and categorised, making it easier to retrieve it. “People can’t do [multitasking] very well, and when they say they can, they’re deluding themselves,” says Miller. And it turns out the brain is very good at this deluding business.

http://www.theguardian.com/education/2015/oct/24/w...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Entäs diginatiivit? Kumpulainen kritisoi jyrkästi koko käsitettä. Sillä tarkoitetaan yhä nuorempana ja nuorempana kehittyviä median- ja teknologiankäyttötaitoja. Kumpulaisen mukaan kaikki nuoret eivät suinkaan hallitse median erilaisia käyttötapoja varsinkaan pienestä pitäen."

http://yle.fi/uutiset/professori_digikansalaisuus_...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset