FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Suomi ja sen ongelma

Suomen rappio alkoi 90-luvulla, jolloin julkishalinnon, korkeakoulujen, kuntien, sairaaloiden ym. piirissä alettiin apinoida yritysten johtamista. Ja kansa päätti vaaleissa, että samanlainen parantaa samanlaista. Pääministeriksi tuli menestynyt yritysjohtaja ja sanamagialla mennään mantroja hokien "tulosjohtamisen" hengessä. 

 

Tulosjohtaminen ei voi toimia julkishallinnossa

9.12.2010 12:58 Lauri Gröhn 8 kommenttia

  • Sitran raportin laatikkoleikki

    Sitran raportin laatikkoleikki

Tulosohjaus EI voi toimia julkishallinnossa kuten se toimii yrityksissä, koska yhtä mittaria (raha) ei ole. Valtion harjoittama panosjohtaminen ei ole tulosjohtamista. Mutta edelleen tulosjohtamista vängätään konsernihallinnon nimikkeellä.

Tämä Sitran raportin lainaus kertoo myös kapulakielellä asiasta omaa kieltään:

"Valtionhallinnossa toteutettava tulosohjaus perustuu hallinnonalojen sisällä vertikaalisesti ministeriön ja sen ohjauksessa toimivan viraston/laitoksen väliseen tulostavoitteista ja niihin käytettävistä resursseista sopimiseen. Vertikaalista tulosyksikköohjausta vahvistaa vielä entisestään rajaus, jonka mukaan vaikuttavuustavoitteet määritetään ministeriötasolla. Virastolla tai laitoksella ei edes välttämättä ole vaikuttavuustavoitteita vaan se keskittyy nk. tulosprisman muihin ulottuvuuksiin. Valtiokonsernin strategisiin tavoitteisiin kytkeytyminen ei ole ollut riittävästi esillä tulosohjausmallia kehitettäessä ja sovellettaessa. Myös tulosohjauksen todellinen uskottavuus on ollut usein koetuksella, koska tulostavoitteiden saavuttamisesta tai saavuttamatta jäämisestä ei seuraa mitään: ei palkitsemista eikä sanktioita. Tulosohjaus tulee valjastaa tukemaan valtiokonsernin yhteisen tahtotilan saavuttamista." 

 

Korkeakoulujen romutus jatkuu

23.9.2014 11:20 Lauri Gröhn

Korkeakoulujen romuttaminen kaynnistyi kun byrokraatit panivat laitokset apinoimaan yritysten tulosjohtamista. Pisteenä iin päällä apinoidaan nyt yritysten laatujärjestelmiä: 

"Laatujärjestelmän tavoitteena on  strategiassa määriteltyjen tavoitteiden mahdollistaminen johtamista tukemalla

Toiminnan jatkuva arviointi ja parantaminen – laatujärjestelmä tarjoaa työkaluja ja tuo esiin kehittämiskohteita

Luotettavan seuranta- ja arviointitiedon tuottaminen toiminnan ohjaukseen"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tulosjohtamista?

"Tilastokeskuksen käyttämään ammattiluokitukseen perustuvat uudet palkkatilastot kertovat kuitenkin toista. Monilla aloilla valtio maksaa samoista tehtävistä yksityistä sektoria enemmän. (Katso taulukko jutun lopusta.)
...
– Taantumassa julkisen sektorin palkat pysyvät aika lailla vakiona, mutta yksityisen sektorin palkat saattavat laskea, joten palkkaero julkisen sektorin hyväksi saattaa kasvaa. Erot eivät kuitenkaan ole hirveän dramaattisia."

http://m.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2015/08/...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pitihän nyt kerran jopa sinunkin blogia suositella!

Toni Lahtinen

Raha ja rahoitus ovat tärkeitä niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin yksiköille.

Yksityisellä sektorilla raha tulee pääsääntöisesti varsinaisen toiminnan kautta yrityksen tuotteita/palveluita ostavilta asiakkailta. Tämä ohjaa yrityksen toimintaa tuotteiden ja palveluiden suuntaa, jolloin hallinto/byrokratia nähdään (tai ainakin tulisi nähdä) vain tuotantoa/toimintaa tukevana "välttämättömänä pahana".

Julkisella sektorilla raha/rahoitus tulee byrokratian kautta. Tällöin vaarana on toiminnan suuntaaminen rahoitusta hallinnoivaan byrokratiaan, jolloin yksikön varsinainen työ/tehtävä jää pienemmälle huomiolle. Tällainen kehitys on nähtävissä valitettavan monissa yksiköissä, joissa hallintoa ja suunnittelijatasoa kasvatetaan samalla, kun suorittavaa työtä tekeviä vähennetään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tällä hetkellä valinnanvapauden nimissä romutetaan keskussairaalalaitosta - samaa faecesta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tämä juttu auttaa tunnistamaan poliitikkojen sekoilut talouden käsitteistössä:

http://www.hs.fi/talous/a1440651220356

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset