FAKTANTARKASTUS 1 Ei tullut tietoyhteiskuntaa. Tuli markkinointihöpöinen tietoistettu yhteiskunta.

Tekesin strategia hukassa jälleen

  • Tekes 2014
    Tekes 2014

 Minä en löytänyt tästä kuvasta strategian häivääkään. Olisiko joku muu onnekkaampi? Toisekseen, voiko julkisorganisaatioilla edes olla strategioita? Paitsi konsulttien mielestä... Sama toistuu vuosi vuodelta: 

Tekes ei vieläkään osaa tehdä strategiaansa

31.12.2013  Lauri Gröhn

"Tekesin tavoitteena on aikaansaada kasvua ja hyvinvointia uudistumisesta. Tavoitteen saavuttamiseksi rahoitamme tulevaisuuden edelläkävijöiden tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprojekteja ja lupaavimpien nuorten innovatiivisten yritysten toiminnan kehittämistä ja kasvua."

Puhdasta latteaa konsulttien tautologiaa. Edelläkävijät käyvät edellä, mutta ne voidaan tunnistaa vasta jälkikäteen.

"Kansantalouden kasvu sekä ihmisten ja ympäristön hyvinvointi syntyvät elinkeinojen uudistumisen ja menestymisen kautta. Elinkeinoja ja julkista tutkimusta uudistavat edelläkävijät ja kansainvälistä kasvua tavoittelevat yritykset ovat rahoituksemme pääkohderyhmät."

Joopa. Uudistuminen tapahtuu uudistumisen kautta.

"Rahoituksellamme ja entistä joustavammalla toiminnallamme haastamme asiakkaat viemään radikaaleja ideoitaan ja uudistuksia eteenpäin. Ohjelmillamme suuntaamme osan rahoituksesta aihealueille, joilla on Suomelle erityisen merkittäviä uudistumisen ja kasvun mahdollisuuksia."

Uudisttumista tapahtuu rahoittamalla uudistumista.

Tekesillä ei koskaan ole ollut sellaista strategiaa, jota voisi kutsua strategiaksi.

 

 Tekesin ongelmallinen strategiaprosessi

31.5.2010  Lauri Gröhn

Sisällön kehittäminen ei voi onnistua, koska koko touhussa on useita systeemisiä virheitä:
1) kansallista strategiaa ja Tekesin strategiaa ei voi kehittää samassa prosessissa. Tekesin strategia voidaan tehdä vasta kansallisen jälkeen.
2) Tekes on yritysten ja tutkimuslaitosten asiakas, joka ostaa projekteja. Tekesin puhe asiakkaistaan on käsitteellistä roskaa.
3) pieni maa ei voi olla "edelläkävijä", yritykset kyllä
4) puhe kasvuyrityksistä on harhaista, koska esim. USA:n kotimarkkinat ovat satakertaiset Suomeen verrattuna. Pienten yritysten kannalta EU ei ole kotimarkkinat.
5) verkottumisen toimii pienessä maassa vain "hyvä veli" -mielessä, joten se ei oikeasti voi toimia kuin rajoitetusti .
6) pienessä maassa ei voi teknologiastrategiassa edetä top down, vaan bottom up niistä yritysten ja tutkimuslaitosten hankkeista, jotka serendipiteettisesti putkahtavat esiin.

 

Tekesin pitää yrityksiä asiakkainaan, vaikka on itse yritysten asiakas "ostaessaan" hankkeita.Tekesin tapaiset "tulostavoitteet" 90-luvulta tyhjine tautologioinen eivät vieääkään ole karsiutuneet pois hallinnon "strategioista":

"Tulostavoitteena on teknologiapolitiikka, joka hyödyntää teknologian tarjoamiatarkoituksenmukaisia mahdollisuuksia siten, että Suomessa on tarkoituksenmukainenteknologiarahoitus, asianmukaiset puitteet ja edellytykset kv. teknologiayhteistyölle ja teknologianäkökohdat otetaan tarkoituksenmukaisesti huomioon aluetoiminnassa.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Matias Härkönen

Pähkinänkuoressa tuo on ihan hyvä strategia näin yleisesti. Päämääränä on muutos joka luo kestävää talouskasvua ja siihen pyritään tukemalla yrityksiä, jotka toteuttaa näitä päämääriä. Yksinkertaista ainakin minusta.

Mitä tulee sitten Tekesin tarpeellisuuteen, rahoitukseen ja muuhun niin se on sitten eri juttu.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei tuo ole mikään strategia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset